ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕП: Русия да отмени закона си относно „чуждестранните агенти“

Европейският парламент прие резолюция, която прави оценка на ситуацията с правата на човека в Русия. Евродепутатите призовават руските власти незабавно да отменят закона за т.нар. „чуждестранни агенти“ и да приведат действащото законодателство в..

публикувано на 31.01.20 в 10:30

Европейските консерватори и реформисти откриха официално свое представителство в София

От началото на годината групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент има свое официално представителство в София. Офисът, освен за България, ще отговаря и за страните от Западните Балкани. Начело на структурата на..

публикувано на 29.01.20 в 11:50

Преизбраха Емили О’Райли за европейски омбудсман

Ирландката Емили О’Райли бе избрана отново за Европейски омбудсман за периода 2019-2024 г. Тя беше подкрепена от 320 евродепутати в тайно пленарно гласуване. Омбудсманът провежда разследвания, свързани с лошо администриране в институциите, органите,..

публикувано на 29.01.20 в 09:50

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на Европейската комисия, водена от Урсула фон дер Лайен ще са икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Планът за..

публикувано на 28.01.20 в 16:57

DiscoverEU: Още 20 000 младежи ще опознаят Европа през 2020 г.

Близо 20 000 младежи на 18-годишна възраст се очаква да получат безплатна абонаментна карта за пътуване в рамките на четвъртото издание на инициативата Discover EU. За участие в нея вечеса заявени над 75 000 кандидатури от цяла Европа. Младите..

публикувано на 28.01.20 в 10:15

Европа след Брекзит

Европа след Брекзит - след 31 януари предстои Европейския парламент   да ратифицира приетата процедура по излизането на Великобритания . Какво ще се случи на 31 януари, когато очакваме Великобритания официално да напусне Европейския съюз, както и..

публикувано на 28.01.20 в 08:30

Защитава ли Европейският съюз децата без гражданство по рождение

Висшият интерес на детето трябва да бъде водещ принцип при вземането на решения, свързани с децата и миграцията. Това отбеляза в Резолюция, посветена на 30 години  след приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето  Европейският парламент, като..

публикувано на 27.01.20 в 07:20

Новото в семейното право в ЕС

Нов регламент в областта на семейното право – по-известен като „Брюксел IIб”, бе приет през 2019 г. С него се установяват единни правила за компетентност при развод и обявяване на недействителност на брака, както и при спорове относно..

публикувано на 25.01.20 в 08:25
Иво Христов

Време е за европейски регламент за третиране на отпадъците

Накъде пътува боклукът в ЕС и в какво се превръщат опасните отпадъци? Тези въпроси възникнаха след като неотдавна италианската полиция арестува в Милано 800 тона боклук, предназначени за   България. Разследването в италианските медии отвежда до..

публикувано на 24.01.20 в 12:10

Представителството на ЕК в България представи здравните доклади за 2019 г.

Представителството на Европейската комисия в България представи докладите за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз през 2019 г. и конкретните тенденции в България. През ноември 2019 г. Европейската комисия публикува доклади, в които се..

публикувано на 23.01.20 в 16:13

Започнаха консултациите за въвеждането на справедливи минимални заплати в Европа

Европейската комисия даде шестседмичен срок за консултации със социалните партньори на европейско равнище за въвеждането на справедливи минимални възнаграждения за работещите в Европейския съюз. Пламен Димитров, президент на КНСБ и член на Управителния..

публикувано на 23.01.20 в 09:25
Мария Габриел

Комисар Мария Габриел: "Необходими са програми за насърчаване предприемачеството на младите, ще се работи и в посока цифрово образование"

Креативност, умения и инициативност- това са качествата, които притежават днешните младежи. Въпреки това е необходимо да се насърчават, за да могат да се развиват. Такива възможности предлагат инициативите, свързани с програма Еразъм +. В днешно..

публикувано на 23.01.20 в 09:05

Новите екологични предизвикателства пред EС

Отново в дневния ред на света, включително и на 50-тата юбилейна среща в Давос, са промените в климата, кръговата икономика, новите предизвикателства, породени от все по-намаляващите природни ресурси. Какви са целите, които си поставя ЕС за..

публикувано на 23.01.20 в 08:30

Европейски политики за храната на бъдещето

"За да произведете това месо, не е нужно да убивате животното, просто вземате няколко клетки и ги поставяте в системата ни и ние ги отглеждаме в месо." Думите са на  Петер Верстрате, главен оперативен директор на нидерландска компания за..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Новата индустриална стратегия и развитието на малките и средни предприятия през 2020

 Нова индустриална стратегия и поредица от други стратегически документи се очакват да бъдат приети тази година, те са следствие от зеления курс, по който трябва да поеме Европейския съюз. Изключително важно е, че като приоритет се залага на..

публикувано на 21.01.20 в 11:36

Отношенията ЕС - САЩ - предизвикателство пред комисията "Фон дер Лайен"

Отношенията между Европейския съюз и Съединените щати ще са едно от предизвикателствата в мандата на Европейската комисия, водена от Урсула Фон Дер Лайен, която смята, че: Тази Европа има влияние и иска да поеме отговорност за себе си и света...

публикувано на 21.01.20 в 10:04

Европа трябва да върне САЩ и Иран на масата на преговорите

Ситуацията в Иран и отношенията със САЩ беше тема на пленарен дебат в Европейския парламент, на който се чуха различни мнения, както в подкрепа на Иран и осъждане на САЩ, така и засилена критика към режима в Техеран. Като разбиране в залата доминира все..

публикувано на 21.01.20 в 08:35
Манфред Вебер поздравява Урсула фон дер Лайен в Европарламента.

Милиарди евро за "зелената сделка" на ЕК - излиза ли сметката?

Единица с дванайсет нули - това е сумата в евро, която до 2050 г. трябва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Сто милиарда евро - единица с единайсет нули - са предвидени само за отказа от въгледобив. "Общо сто милиарда евро до..

публикувано на 20.01.20 в 07:40
евранет

Позицията не ЕС относно ситуацията в Иран

Напрежението в Близкия Изток нарасна, след като висшият ирански военен генерал Касем Сюлеймани бе убит по време на атака на САЩ край Багдад. В отговор на това Иран нанесе въздушни удари на американска база в Ирак, а по-късно същият ден свали..

публикувано на 17.01.20 в 16:36

Общата селскостопанска политика е една от най-важните за Европейския съюз

Общата селскостопанска политика е една от най-важните политики на Европейския съюз . Това се дължи на високия й дял в бюджета на Общността - почти 50%, а също така и на обширната територия и големия брой хора, които са пряко засегнати от нея...

публикувано на 16.01.20 в 12:55