ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Промените в ЕС, породени от Ковид-19, през призмата на Конференцията за бъдещето на организацията

В своя резолюция, приета преди броени дни, ЕП декларира, че коронавирусът е поставил на дневен ред въпроса да бъде преосмислен начинът на функциониране на ЕС . В текстовете се посочва, че дебатът трябва да стартира възможно най-скоро, тъй като ясно..

публикувано на 24.06.20 в 18:54

ЕС засилва борбата с дезинформацията

Европейският съюз и държавите членки са решени да противодействат на субектите, които се опитват да се възползват от кризата с КОВИД-19. С невярна или подвеждаща информация се излага на риск здравето на гражданите, разпространява се фалшива..

публикувано на 24.06.20 в 18:45
Снимката е илюстративна

Среща на Комисията за природни ресурси,​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​трансграничното здравеопазване и насоки за EU Health Emergency Mechanism

Комисията за природни ресурси (NAT) на Европейския комитет на регионите обсъди последствията от кризата с коронавирус , която наруши нормалния ритъм на живот на местните общности ,и основни препоръки към Механизма на ЕС за спешно здравеопазване .  При..

публикувано на 24.06.20 в 11:00

EП проверява лошо администриране на ЕК при прилагане правото на ЕС за хуманно отношение към животните

Европейския парламент реши да се създаде 30-членна анкетна комисия за разследване на предполагаеми нарушения и лошо администриране от Европейската комисия при прилагане правото на Съюза във връзка със защитата на животните по време на транспортиране във..

публикувано на 24.06.20 в 10:24

Емил Радев: Глобален отговор на глобалните предизвикателства е основната цел на инициирания от ЕК преглед на търговската политика на ЕС

Основен преглед на търговската политика на Европейския съюз започва Европейската комисия. От пресцентъра на Комисията посочват, че един силен Европейски съюз се нуждае от силна търговска и инвестиционна политика, която да бъде в подкрепа на икономическото..

публикувано на 23.06.20 в 09:35

С мобилно приложение през границите на Европа

Европейската комисия пусна нова интернет платформа   Re-open EU. Целта е да бъде  възобновено свободното движение в цяла Европа. Платформата е част от оповестения от Комисията на 13 май 2020 г. пакет от мерки в областта на туризма и транспорта,..

публикувано на 23.06.20 в 08:15

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмаса

Въпреки зеления път, по който Европа обеща да тръгне по-категорично, използването на пластмасата за еднократна употреба се завърна. Във времената на пандемията от COVID-19 се отчита увеличаване на употребата на продукти, като личните предпазни средства и..

публикувано на 20.06.20 в 09:26

Европол създава център за борба с финансовите престъпления

Европейската полицейска агенция Европол обяви, че е одобрила създаването на нов център за борба с финансовите престъпления, които се очаква да се увеличат заради пандемията от коронавирус. Общо 65 аналитици ще работят с властите в държавите членки..

публикувано на 18.06.20 в 11:55

Re-open EU- уебсайт в помощ на безопасното пътуване в ЕС

Eвропейската комисия пусна в действие уебсайт, който ще помага за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. Платформата   Re-open EU < https://reopen.europa.eu/bg >  бе оповестена в средата на миналия месец като част от..

публикувано на 18.06.20 в 09:10

ЕС с проект "От фермата до трапезата"

Европейската хранителна верига да стане по-устойчива, което означава опазване на околната среда, биоразнообразието, здравето на фермерите и хората. Това е смисълът на новата стратегия на Европейския съюз "Farm to Fork" или от Фермата до трапезата..

публикувано на 17.06.20 в 16:00

Европейска помощ и за пострадалите от кризата рибари

Европейската комисия реагира с бързи мерки за подпомагането на рибарския сектор. Заради невъзможността за износ, затворените заведения и намалялата консумация, много хора, заети в този бранш, бяха застрашени от фалити. Три извънредни мерки по..

публикувано на 16.06.20 в 11:45
евранет плюс Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: ЕС има нужда от отворена търговска система за снабдяване на лекарства

Как Европейският съюз ще реши в бъдеще проблема с недостига на лекарства и каква е идеята за Споразумението на Световната търговска организация за премахването на митата на фармацевтични продукти. Преди дни Комисията по международна търговия на..

публикувано на 16.06.20 в 09:30

ЕС се опитва да спаси летния туристически сезон

С малки изключения, от вчера границите на ЕС за туристически пътувания са отворени. За радост на туристите и на бизнеса. Тази препоръка отправи Европейската комисия с аргумента, че туристическият сезон е обречен на пълен провал, ако не се либерализира..

публикувано на 16.06.20 в 08:25

Кризата Covid вкарва България в Шенген?

Пандемията може да даде шанс държави като България да ускорят процедурите по присъединяване към Шенгенското пространство. Това наскоро беше недвусмислено посочено от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. В изслушване пред евродепутатите от..

публикувано на 15.06.20 в 15:00

Еврокомисията с ключова стъпка в защита на биоразнообразието в Европа

Природата като ключов фактор за физическото и психическото здраве на европейските граждани и съюзник в борбата срещу изменението на климата и епидемиите от болести. Така Европейската комисия обяви началото на амбициозен план за завръщане на природата в..

публикувано на 15.06.20 в 13:02

Планът за възстановяване – шанс за икономическо и политическо рестартиране на европейския проект

Кризата с коронавируса доведе до най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да отбележи спад от над 7 % през настоящата година. В отговор Европейската комисия представи План за възстановяване в размер на 750..

публикувано на 12.06.20 в 14:46

Европа призова за безопасен стрийминг

Стрийминг технологията промени изцяло медийния пейзаж. През последните години тя успешно сля онлайн света с този на телевизията. Днес повечето от глобалната скорост на предаване в интернет се използва за стриймване. По време на кризата с коронавируса..

публикувано на 12.06.20 в 12:31

Европейската комисия публикува насоки за безопасен туристически сезон

     Европейската комисия публикува насоки за постепенно премахване на ограниченията за пътуване и безопасно възстановяване на туризма в Европа. Социалното дистанциране, здравните протоколи за настаняване и предпазните средства ще бъдат от ключово..

публикувано на 11.06.20 в 15:50

Петър Витанов: България е сред страните с висока безработица в ЕС

Икономическите последици от коронакризата продължават да се усещат все повече, по трудното възстановяване на отделните икономики в ЕС, а връщането към пълен обем на работа на цели отрасли засега изглежда почти невъзможно. На този фон, статистическата..

публикувано на 11.06.20 в 09:35
Андрей Ковачев

Трансатлантическите отношения отново се изострят

Най-важният партньор на Европа са Съединените щати, заяви преди дни канцлерът Ангела Меркел. Тя отчете, че работата с Америка в момента, особено на фона на световната пандемия от КОВИД 19, е по-трудна отколкото европейските лидери биха искали...

публикувано на 10.06.20 в 09:10