ЕВРАНЕТ ПЛЮС

евранет  плюс Емил Радев

Подкрепа в ЕП за отпадане на мониторинга на България

Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не възразява на предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка...

публикувано на 19.11.19 в 11:20

Мария Габриел за жените в киберсигурността

Само преди дни Мария Габриел – еврокомисар за цифровата икономика и общество, бе обявена от водещото европейско списание за киберсигурност SC Media UK за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа в областта на киберсигурността за 2019 г. Съвсем..

публикувано на 19.11.19 в 08:30

Eвропейският парламент с резолюция за спешни действия срещу фалшивите новини и външната намеса в изборите

Външната намеса и фалшивите новини в изборите представляват сериозна заплаха за европейските демократични общества в полза на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, а опитите за намеса в процеса за вземане на решения в Европейския съюз..

публикувано на 18.11.19 в 07:20

Инвестиция в Западните Балкани, риск от корупция (обобщение)

8 млн. евро за бърза реакция при криза в областта на киберсигурността До края на юли Европейската комисия ще одобри нов проект на стойност 8 млн. евро за програма, по която страните от Западните Балкани ще разработят механизъм за бърза реакция при..

публикувано на 10.07.19 в 10:58

Чисти плажове, чист въздух

Девет милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океана от плажовете и реките всяка година, казват запознати с проблема в световен мащаб. Въпреки че тази година Европейската агенция по околна среда посочи като отлични места за къпане над 85 % от водните..

публикувано на 09.07.19 в 06:35

Гърция, Великобритания (обобщение)

Кириакос Мицотакис - премиер Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис ще бъде следващият премиер на Гърция, след като партията му спечели близо 40 процента на извънредни парламентарни избори на 7 юли. Шест партии влизат в новия парламент, а..

публикувано на 08.07.19 в 10:13

Образование, безработица, социално приобщаване- приоритети за Европейския съюз

Европейският съюз иска до 2020 г. поне 75 % от хората на възраст между 20 и 64 години да имат работа. Безработицата остава едно от основните предизвикателства за Съюза в стремежа към осигуряване на качествени работни места и социална Европа. Усилията..

публикувано на 07.07.19 в 08:10

Нови седем ученически отбора се включват в програмата "Евроскола"

Нови седем ученически отбора се включват в програмата "Евроскола". Учениците, които спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще се превърнат в евродепутати за един ден са от областите Пернишка, Софийска и София - град. В състезанието..

публикувано на 06.07.19 в 10:45

Страсбург: в очакване на ключово първо заседание на новия Европейски парламент

" 4 дни. 28 държави. Милиони регистрирани гласоподаватели. Избиратели от всички страни на Евросъюза излязоха, за да заявят своя глас на европейските избори 2019-та. От кабинковия лифт високо в Татрите до сауната в двора на гласоподавател в Естония - хора..

обновено на 05.07.19 в 12:41
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Предложеният пакет за лидери на основните европейски институции е компромисен

Европейският съвет постигна договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС. Номинираните: Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК, Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет,  Жозел Борел за върховен представител по външната политика..

публикувано на 05.07.19 в 12:00

Европа е жена

Нито един кандидат от Изтока няма да заеме ключов пост в евроинституциите през следващите 5 години след маратонските преговори, които разкриха различията в блока.   В тридневните дискусии в Брюксел източноевропейците пропиляха шанса да засилят..

публикувано на 06.07.19 в 08:50

Председателите на ЕП и на ЕК (обобщение)

Събитията принуждават към поемане на повече отговорност Евродепутатите избраха в сряда италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на институцията, съобщи БНР. Сасоли, кандидат на групата на Социалистите и демократите (С&Д), получи 345..

публикувано на 04.07.19 в 10:53

Ангел Джамбазки: Поискали сме да запазим комисиите, които са важни за българския интерес

Ангел Джамбазки се връща в ЕП за втори евродепутатски мандат. През изминалите пет години като евродепутат работи активно по теми свързани с двойните стандарти в ЕС, пакет „Мобилност“, признаване на българското малцинство на територията на Албания,..

публикувано на 04.07.19 в 08:30

Държавите от Централна и Източна Европа настояват новият Европейски Парламент да заложи на повече програми за икономическо и социално сближаване

В момента, пътуване с влак от Талин до Констанца продължава 3 дни. Същото разстояние - от Гьотеборг до Барселона - се изминава за един ден с влак. С кола това пътуване е осем часа по-кратко, в сравнение с придвижването в нашата част на Европа, казва..

публикувано на 04.07.19 в 08:10

ЕП с нов председател, лидерите на ЕС постигнаха консенсус за Европейския съвет и ЕК

Евродепутатите избраха италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на парламента. Кандидатът на партията на европейските социалисти получи 345 гласа на втори тур, след като при първото гласуване само 8 не му бяха достатъчни. Сасоли е евродепутат..

публикувано на 03.07.19 в 17:57

Имаме втори шанс за обрат при пакета „Мобилност“

На втори юлиза първо заседание  в Страсбург  се събра новоизбраният Европейски парламент.  В пленарната зала местата си заемат 751 депутата,  сред които и 73-ма от Великобритания, поне до излизането и от  ЕС.  Сред българските представители там,..

публикувано на 03.07.19 в 11:53

Новите български евродепутати - център-дясно и ДПС

Европейският парламент поема своя петгодишен мандат. В него център-дясното пространство отново доминира, макар водещата дясна партия  - Европейската народна партия да отстъпи с близо 40 места. За сметка на това либералите увеличиха присъствието в..

публикувано на 03.07.19 в 07:20
Иванка Иванова, предс. на Инициативния комитет за петицията за Българско консулство в Барселона

В Каталуния очакват да се открие Българско консулство

Ако през лятото работещите българи в страната и чужбина очакват с  еднакво нетърпение отпуските си, то за сънародниците ни в Каталуния има още едно очакване – откриването на генерално консулство на България в Барселона.  Председателят на..

публикувано на 02.07.19 в 12:19
Ираче Гарсиа Перез, президент на Прогресивания Алианс на социалистите и демократите, ЕП

Българи в Барселона изпращат в ЕП испански депутати

Испания е втората страна по брой депутати в Парламента на Европа и една от трите на континента с най-много работещи и живеещи българи. След вота на 26 май страната изпраща в Брюксел 54-ма души.  20 от тях спечели Испанската Социалистическа..

публикувано на 02.07.19 в 11:59

Андрей Слабаков – режисьорът, който иска чисто и модерно земеделие за Европа

Андрей Слабаков е вторият от листата избрани евродепутати от ВМРО. Беше избран с преференции, които изкараха извън борда вторият, определен от партията – Юлиан Ангелов. Андрей Слабаков е доста добре познато име в културните среди на България като режисьор..

публикувано на 02.07.19 в 08:30