ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Украйна отбеляза мрачна втора годишнина от началото на войната

На 24 февруари Украйна отбеляза две години от руската инвазия. Мрачната годишнина идва на фона на смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, превземането на ключовия източен, украински град Авдеевка, което е най-голямата символична победа на Русия след..

публикувано на 26.02.24 в 11:20

Малкото е повече – доверие в биоземеделието

Как земеделието е свързано с големите въпроси за климата и бъдещето на Земята? Каква е политиката на ЕС и нужна ли е по-голяма независимост на земеделските производители, за да осигурят пaзари на местно ниво? Нужна ли е по-добра координация между..

публикувано на 22.02.24 в 13:37

Във фокуса на Европа - годишнината от войната в Украйна, НАТО и новите предизвикателства и неизвестните след изказването на Тръмп

В навечерието на втората годишнина от войната между Русия и Украйна, както и в годината на редица ключови за бъдещето на света избори – за американски президент и нов състав на европейските институции, а също и на втория юбилей на България в..

обновено на 19.02.24 в 21:22

Нулев интерес към политика

Може ли да се каже, че Поколението Z проявява нулев интерес към политика ?! Остават ли младите хора у нас трайно безразлични към обществено-политическия живот или напротив – ангажират се със злободневните теми на деня? Как се справят политиците с..

публикувано на 13.02.24 в 12:45

Директивата "право на ремонт": идва ли краят на модела "вземаш, произвеждаш, изхвърляш"

В бъдеще ще бъде много по-лесно и по-евтино да ремонтираме домакинските си уреди и дори смартфони, вместо да купуваме нови и по-скъпи – това ни гарантира новото европейско законодателство. Вместо двегодишна, колкото е гаранцията при закупуване на..

публикувано на 12.02.24 в 11:30
Роберта Мецола, която председателства ЕП в

Euranet Plus Summit 2024: На евровота изберете най-доброто от живота си!

Мястото на младите хора в процеса на вземане на решения, дезинформацията, отбраната, и разбира се, предстоящите евроизбори. Това бяха част от темите, които председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обсъди на "Среща на върха" с млади..

публикувано на 08.02.24 в 18:55

Може ли Европейският съюз да направи това?

Кои са основните предизвикателства пред бъдещето на Европейския съюз и може ли новият Европейски парламент, за който ще гласуваме през лятото, да реши проблемите, надвиснали над Стария континент? Кои са предизвикателствата пред България?..

публикувано на 06.02.24 в 21:40
Отляво надясно - министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, председателят на ЕС Шарл Мишел и министър-председателят на България Николай Денков

Европейските лидери се разбраха - Украйна ще получи 50 млрд. евро от ЕС за периода 2024- 2027-ма година

Европейските лидери постигнаха споразумение за включването на помощта за Украйна от 50 млрд. евро в актуализацията на бюджета на ЕС на последното си заседание. Този път те успяха да преодолеят ветото на Унгария за разлика от заседанието си през..

публикувано на 05.02.24 в 12:17

Графика №1/2024 Участие на младите хора в националните парламенти

Изменението на климата, новите технологии и геополитическите промени не са просто модерни думи, а реалности, които обещават да предефинират нашето бъдеще. Младите поколения са тези, които ще трябва да се справят с последствията от днешните избори...

публикувано на 31.01.24 в 19:24

Младите и очакванията за европейските избори

През юни 2024 г. ще се проведат избори за Европейски парламент и всички пълнолетни граждани на страни от Евросъюза ще могат да гласуват. Те ще изберат следващите евродепутати. На всеки 5 години гласоподавателите избират близо 700 членове на Европейския..

публикувано на 30.01.24 в 20:54

ЕС с инициатива срещу трафика на наркотици през пристанищата

Европейският съюз постави началото на публично-частно сдружение на пристанищните органи, което цели да се хармонизират мерките за сигурност и подобри обменът на информация, което да спомогне за справяне с трафика на наркотици, контрабандата и..

публикувано на 29.01.24 в 11:30

ЕС преди изборите - разкъсван от протести и заплашен от възход на крайнодесните

Новата година започна за Европа с нови предизвикателства от масови земеделски протести. Те се разпространяват верижно в целия блок от Западна Европа към Балканите. Исканията на фермерите в Германия, Литва, Румъния, България, разбира се, са различни, но..

публикувано на 22.01.24 в 11:20

Белгийското председателство: "финалният спринт" преди евровота и неочакваният обрат с председателя на Съвета Шарл Мишел

Белгия пое председателството на Съвета на ЕС в труден момент. Страната ще продължи работата по предходното испанско председателство преди да предаде щафетата на Унгария. „Финалният спринт“ на Белгия преди изборите за Европейски парламент е натоварен с..

публикувано на 15.01.24 в 11:00

Още не е ясна точната позицията на България за регламента за НГТ, наричани "ново поколение ГМО"

Все още не е ясно как България ще гласува на 11 януари в Брюксел, когато ще се проведе заседание на Съвета на министрите на околната среда и водите на държавите-членки на Европейския съюз -  в полза или срещу въвеждането на нормативна уредба за..

публикувано на 08.01.24 в 13:47

„Нечетящото“ поколение Z

„Нечетящото“ поколение Gen Z – има ли истина в думите? Tака нареченото дигитално поколение, израснало със старите читателски навици на родителите си, но пренесло четенето на ново ниво:  Четат ли? Колко четат? Какво четат? Къде четат? Участници: 🔴..

публикувано на 21.12.23 в 10:29

Промените в климата и новите технологии – за и против

Ключови за наблюдението на климата, както и за смекчаването на въздействията от промените в него, са новите технологии. Те обаче не винаги се приемат еднозначно. От улавяне, складиране или секвестиране на въглероден диоксид, през геониженерно..

публикувано на 19.12.23 в 11:57

ЕП прие нов закон за стратегическите суровини

Европейският парламент окончателно даде "зелена светлина" за увеличаване на доставките на стратегически суровини в Европейския съюз. Приетият закон има за цел да направи Общността по-конкурентоспособна и по-независима по отношение на ключовите..

публикувано на 18.12.23 в 10:25

Киберсигурност: Gen Z и интернет хигиената

Знае ли  Поколението Z / Gen Z  какво е киберсигурност? Европейският съюз активно се ангажира с по-надеждното и качествено съдържание в интернет: сигурно и безопасно за децата и за поколението Z. Не се ли губи смисълът от евродирективите, когато..

публикувано на 12.12.23 в 09:55

Бъдещето на ЕС е зелено

ЕС има едни от най-силните закони за климата, които предвиждат намаляване на емисиите парникови газове. Те са с една трета по-малко днес спрямо 1990 г., въпреки че за същия период средният БВП е нараснал с над 60 процента. Освен това ЕС е..

публикувано на 11.12.23 в 11:30

Графика №16/2023 България е сред лидерите в ЕС по ръст на цените на имотите

Индексите на цените на жилищата (HPI) представят данни както на европейско ниво, така и на ниво държави-членки. Индексите са тримесечни индикатори, измерващи промените в цените на сделките с всички жилищни имоти закупени от домакинствата, както нови,..

публикувано на 10.12.23 в 18:10