ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Новият пакт на ЕС за убежище и миграция трябва да гарантира правна пътека за бежанците

ЕК подготвя в момента нов пакет за убежище и миграция, за да могат страните членки на ЕС да изпълнят ангажиментите си по Женевската конвенция от 1951 година. ЕП препоръчва да се преразгледат правилата за предоставяне на убежище в посока на по-голяма..

публикувано на 07.07.20 в 10:50
Валдис Домбровскис

Wirecard - най-голямото източване на пари в германска компания

"Wirecard" е най-добрата технологична компания и съм горда да работя в нея". Това е гласът на една от многото служителки на Wirecard - германския финансово - технологичен гигант, която доскоро се считаше за една от най-успешните и иновативни компании, а..

публикувано на 07.07.20 в 07:20
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен стартира стратегията на Брюксел за пандемия

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призова богатите страни да се подготвят да споделят всяка бъдеща ваксина срещу коронавирус с по-бедните си съседи. Преди обръщението си към Европейския парламент, ръководителят на изпълнителната власт на..

публикувано на 03.07.20 в 13:55

ЕС прави обща облачна услуга

Германия и Франция представиха идеята за създаването на европейска облачна инфраструктура. Инициативата, наречена на гръцката богиня на Земята - Gaia-X, трябва да бъде европейският отговор на облачните услуги, предоставяни от САЩ и Китай...

публикувано на 03.07.20 в 09:00
Сезонни работници

ЕП работи върху ново законодателство за защита на трансграничните и сезонните работници

ЕП прие резолюция за положението на хората, които работят в друга страна от ЕС. В нея става ясно, че са необходими спешни мерки за защита на трансграничните и сезонните работници в ЕС. Евродепутатът Радан Кънев, който е докладчик по собствена..

публикувано на 02.07.20 в 09:15
евранет плюс Асим Адемов

Онлайн обучението, "Еразъм+" и новите реалности пред образованието

Бързото разпространение на вируса COVID-19 в цяла Европа оказа значително влияние върху училищното и висшето образование. Кризата ни принуди да преминем бързо към онлайн обучение и показа жизнената важност на дигиталните умения. Налице са три..

публикувано на 01.07.20 в 08:14

Планът на ЕС за икономическо възстановяване от коронавируса - сложен баланс между европейския Юг и Северната „пестелива четворка“

Очаква се тази година европейската икономика да отбележи спад от над 7 % заради коронавируса. Освен предизвикателство, обаче, кризата може бъде шанс за икономически рестарт на европейския проект. Припомня го и председателят на Европейската комисия..

публикувано на 01.07.20 в 07:05
ТЕЦ

България и Европейският зелен пакт

          Европейският зелен пакт е новата стратегия за растеж на Европейския съюз, която има за цел да запази и повиши конкурентоспособността на икономиката и ефективността й по отношение на ресурсите, при постигането на нулеви нетни емисии на..

публикувано на 30.06.20 в 15:45
Ева Майдел

Ева Майдел: Дезинформацията не е само проблем на политическия дебат и на изборите

В края на 2018 година пo инициaтивa нa ĸoмиcap Мария Гaбpиeл бе изработен Плaн зa дeйcтвиe cpeщy дeзинфopмaциятa и фалшивите новини. Създаденият тогава Koдeĸс зa дoбpи пpaĸтиĸи и poлятa нa дoвepeнитe пpoвepитeли нa инфopмaциятa се утвърдиха като..

публикувано на 30.06.20 в 09:35

Европейският парламент одобри регламента за повторно използване на водата

Недостигът на вода се превръща във все по-голям проблем за много държави членки. Най-малко 11% от европейското население и 17% от територията му са засегнати от недостиг на вода. През лятото над половината от населението в средиземноморския регион е..

публикувано на 29.06.20 в 06:45

Предложение на ЕК за преговорна рамка за Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония получиха зелена светлина за започване на преговори за членство в Европейския съюз още през март, но дата за началото на преговорите така и не получиха и до този момент. Тази дата трябва да е вписана в преговорната рамка,..

публикувано на 26.06.20 в 11:00

Новото в кризисната финансова политика на ЕС

За финансовите инструменти на Европейския съюз за преодоляване на кризата, причинена от Covid-19, за актуалния дебат в европейските институции и за последните предложения, които се обсъждат в тази област, в рубриката „Евранет плюс“ Любомира Константинова..

публикувано на 25.06.20 в 11:55

Меркел и Макрон призоваха ЕС да се подготви за следваща пандемия

Лидерите на шест страни от Европейския съюз обявиха, че е необходимо да се подобри готвността на Европа за противодействие на бъдещи пандемии. Председателят на правителството на Испания заедно с президента на Франция, канцлера на Германия и..

публикувано на 25.06.20 в 07:10

Промените в ЕС, породени от Ковид-19, през призмата на Конференцията за бъдещето на организацията

В своя резолюция, приета преди броени дни, ЕП декларира, че коронавирусът е поставил на дневен ред въпроса да бъде преосмислен начинът на функциониране на ЕС . В текстовете се посочва, че дебатът трябва да стартира възможно най-скоро, тъй като ясно..

публикувано на 24.06.20 в 18:54

ЕС засилва борбата с дезинформацията

Европейският съюз и държавите членки са решени да противодействат на субектите, които се опитват да се възползват от кризата с КОВИД-19. С невярна или подвеждаща информация се излага на риск здравето на гражданите, разпространява се фалшива..

публикувано на 24.06.20 в 18:45
Снимката е илюстративна

Среща на Комисията за природни ресурси,​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​трансграничното здравеопазване и насоки за EU Health Emergency Mechanism

Комисията за природни ресурси (NAT) на Европейския комитет на регионите обсъди последствията от кризата с коронавирус , която наруши нормалния ритъм на живот на местните общности ,и основни препоръки към Механизма на ЕС за спешно здравеопазване .  При..

публикувано на 24.06.20 в 11:00

EП проверява лошо администриране на ЕК при прилагане правото на ЕС за хуманно отношение към животните

Европейския парламент реши да се създаде 30-членна анкетна комисия за разследване на предполагаеми нарушения и лошо администриране от Европейската комисия при прилагане правото на Съюза във връзка със защитата на животните по време на транспортиране във..

публикувано на 24.06.20 в 10:24

Емил Радев: Глобален отговор на глобалните предизвикателства е основната цел на инициирания от ЕК преглед на търговската политика на ЕС

Основен преглед на търговската политика на Европейския съюз започва Европейската комисия. От пресцентъра на Комисията посочват, че един силен Европейски съюз се нуждае от силна търговска и инвестиционна политика, която да бъде в подкрепа на икономическото..

публикувано на 23.06.20 в 09:35

С мобилно приложение през границите на Европа

Европейската комисия пусна нова интернет платформа   Re-open EU. Целта е да бъде  възобновено свободното движение в цяла Европа. Платформата е част от оповестения от Комисията на 13 май 2020 г. пакет от мерки в областта на туризма и транспорта,..

публикувано на 23.06.20 в 08:15

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмаса

Въпреки зеления път, по който Европа обеща да тръгне по-категорично, използването на пластмасата за еднократна употреба се завърна. Във времената на пандемията от COVID-19 се отчита увеличаване на употребата на продукти, като личните предпазни средства и..

публикувано на 20.06.20 в 09:26