ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европейски етикети за хуманно отношение към животните

Хуманното отношение към животните е в основата на качествените продукти достигали до трапезата ни. Затова през декември миналата година министрите на земеделието от Европейския съюз одобриха създаването на обща европейска схема за етикетиране на..

публикувано на 08.04.21 в 08:30

Реални са шансовете за преразглеждане на регламентите в пакета „Мобилност“ I, засягащи българските превозвачи

Eвропейската комисия поиска оценка на въздействието върху околната среда от прилагането на двата най-спорни текста от Пакета "Мобилност" I - за връщането на превозното средство на всеки 8 седмици, както и каботажните правила за..

публикувано на 07.04.21 в 10:09
QR код

До юни въвеждат цифров зелен сертификат за пътуване

Преди дни Европейската комисия представи своето предложение за създаване на цифров зелен сертификат за безопасно движение на гражданите в Европейския съюз по време на пандемията . Предвижда се той  да е валиден във всички страни членки и да е..

публикувано на 07.04.21 в 06:45

Възможностите за европейски инвестиции в проекти за улавяне и използване на въглероден диоксид

Страните-членки на Европейския съюз са поели ангажимент за постигане на въглеродна неутралност до втората половина на 21-ви век. Тези изисквания за разписани в т. нар. Зелен пакт, водеща инициатива за превръщане на Европа в климатично неутрален..

публикувано на 06.04.21 в 08:30

ЕП загрижен за медиите в Полша, Унгария и Словения

Евродепутатите изразиха загриженост за атаките срещу медии в Полша, Унгария и Словения. По време на дебат в Европейския парламент беше подчертано, че сво бодните и независими медии са от жизненоважно значение за демократичните общества, като..

публикувано на 02.04.21 в 06:45

ЕП подготвя нова стратегия за безопасно и чисто пътуване

Критерии на ЕС за безопасно и чисто пътуване, общ сертификат за ваксинация и печат на ЕС за сертифициране на хигиената за предприятията, трябва да бъдат част от новата стратегия на ЕС в областта на туризма. Евродепутатът Андрей Новаков, който е..

публикувано на 01.04.21 в 09:15

ЕК въвежда по-строг регламент за износа на ваксини

Европейската комисия въвежда два нови критерия към механизма за прозрачност и контрол на износа на ваксини . Първият е реципрочност, според който ще се преценява ограничава ли страната, към която се изнася, собствения си износ, по закон или по..

публикувано на 01.04.21 в 08:00

Защо е необходимо да се ваксинираме

По настоящем рискът от заразяване с КОВИД-19 е по-голям от всякога. Защото през зимата прекарваме по-голямата част от времето си на закрито там, където вирусът се разпространява лесно. Нови щамове и мутации ни атакуват ежедневно. КОВИД-19 е..

публикувано на 31.03.21 в 17:00

Цветелина Пенкова: Ще следим активно как се разпределят средствата от Резерва за адаптация след Брекзит

С излизането на Великобритания от ЕС се сложи край на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което предизвика огромни затруднения както в икономиките, така и в живота на гражданите на Съюза. ЕК предвиди това и изработи финансов..

публикувано на 30.03.21 в 08:35
Гори от Централен Балкан в списъка на ЮНЕСКО

Горите в ЕС са част от Зелената сделка

Горите в ЕС представляват само пет процента от световния горски масив, но покриват почти половината от територията на континента. Същевременно Европа е континентът, който извлича най-голяма печалба от горите си. В последния си доклад за горите..

публикувано на 30.03.21 в 08:05
Никола Шмит

Планът за действие за Европейския стълб на социалните права – стъпка към по-социална Европа

Европейската комисия представи амбицията си за силна социална Европа, която се съсредоточава върху работните места и уменията за бъдещето. Отправна точка за изграждането на силна социална Европа е Европейският стълб на социалните права. Очаква се..

публикувано на 29.03.21 в 13:00
Снимката е илюстративна

За по-етичен Изкуствен интелект се обявиха от Комисията по култура и образование в ЕП

Как технологиите на Изкуствения интелект (AI) засягат културата, образованието и аудио-визуалния сектор, обсъдиха евродепутатите от Комисията на Европейския парламент по култура и образование ( European Parliament's Committee on Culture and Education..

публикувано на 26.03.21 в 15:28

ЕК прие първия стратегически план за "Хоризонт Европа"

Европейската комисия прие първия стратегически план за „Хоризонт Европа“ - новата рамкова програма на Европейския съюз /ЕС/ за научни изследвания и иновации в размер на 95.5 милиарда евро. Той гарантира, че действията на ЕС в областта на научните..

публикувано на 26.03.21 в 08:15

Европейската космическа агенция си търси астронавти

Европейската космическа агенция започва да си търси персонал. Включително и астронавти. Това се случва за първи път от 11 години и подчертава желанието да се постигне по-голямо разнообразие в подбора. Стремежът на Космическата агенция е да наеме..

публикувано на 26.03.21 в 06:40

Андрей Ковачев: Зеленият сертификат ще облекчи пътуването

Европейската комисия предлага да се създаде единно цифрово зелено удостоверение, което да улесни безопасното движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от Covid-19. В него ще се съдържа информация дали лицето е ваксинирано и с..

публикувано на 25.03.21 в 08:35

ЕС и Русия: между санкциите и употребата на Sputnik V в Европа

"Има голямо разочарование и нарастващо недоверие между Русия и Европейския съюз", признава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел малко преди Брюксел да наложи този месец санкции на четирима висши руски..

публикувано на 25.03.21 в 06:35
евранет плюс Андрей Ковачев

Напрежение по оста ЕС - Китай – рискове пред търговското споразумение между двете страни

Спазването на правата на човека доведе до дипломатическа конфронтация между ЕС и Китай. След решението на външните министри на страните-членки за санкции срещу граждани на азиатската страна, които са имали доказана връзка в нарушаването на човешките..

публикувано на 24.03.21 в 15:44

Предстои разглеждане на евродоклада за Република Северна Македония

Европейският парламент ще гласува на 25 март годишния доклад за напредъка на Република Северна Македония по пътя на европейската интеграция. Макар и документът да има само консултативен характер, той отразява политическите настроения в Европарламента...

публикувано на 24.03.21 в 08:30

ЕС е "зона на свобода за ЛГБТ общността"

Евродепутатите обявиха Европейския съюз за свободна зона за ЛГБТ общността. Абревиатурата е съкращение за лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендъри и интерсексуални хора. Резолюцията беше приета  с 492 гласа „за“, 141 - „против“ и 46 гласа..

публикувано на 23.03.21 в 07:30

Пандемията от Covid-19 и отражението ѝ върху хората с увреден слух

Пандемията от Covid-19 се отразява особено тежко на хората с увреден слух. За това алармира Европейският парламент. По данни на Световната здравна организация над 5% от населението на земята страда от проблеми със слуха, като само в Европейския..

публикувано на 22.03.21 в 06:45