ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Контрол и свобода в мрежата

Автор: Емил Костов "Бащата на интернет“ Тим Бърнард Лий предупреждава през 2006 година, че мрежата може да излезе от контрол и да се окаже в ръцете на злото. Научете защо трябва да се анализират всички процеси, които се случват в интернет..

публикувано на 19.07.22 в 14:12
Цветелина Пенкова, евродепутат

Цветелина Пенкова: Ресурсите на Черно море могат да се използват в сферата на енергийния сектор

Нов подход за устойчива синя икономика предлага Европейската комисия, основно за секторите, свързани с океаните, моретата и крайбрежните райони. Тя е важна и за постигане на целите на Европейския зелен пакт . Защо е важно синьото бъдеще за..

публикувано на 18.07.22 в 06:45

REPowerEU - амбициозният план на ЕК за преодоляване на зависимостта от руски газ

С цел намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива Европейската комисия излезе с план за стимулиране на енергийната ефективност, диверсификация на доставките и ускоряване на прехода на ЕС към чиста енергия, наречен REPowerEU. За да финансира..

публикувано на 14.07.22 в 06:45

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и..

публикувано на 12.07.22 в 16:39
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Какво ще ядем след 20 години

До 2050 година се очаква населението на планетата да достигне 10 милиарда. Според прогнозите човечеството ще се нуждае от поне 50% повече протеини, за да покрива хранителните си нужди. Задава ли се революция в храните? Какви са предизвикателствата, пред..

публикувано на 11.07.22 в 08:00
Молдова и Украйна тръгват едновременно към обединена Европа

Украйна и Молдова поеха по дългия път към ЕС

В края на един много тежък политически сезон, белязан от войната в Украйна и задълбочаващата се икономическа криза, Европейският съюз отправи недвусмислен жест в подкрепа на Киев, предоставяйки му статут на канидидат за присъединяване към блока...

публикувано на 07.07.22 в 06:50
Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Новият български европейски Баухаус

Автор: Любомира Константинова Естествените материали ли са онези, които ще бъдат използвани в строителството на бъдещето, на бъдещите европейски домове? Как използваме или можем да използваме материалите, които са налични около нас -..

публикувано на 05.07.22 в 08:10

Възможен ли е равен достъп до здравеопазване в ЕС

Равния достъп до здравеопазване в ЕС и Фармацевтичната стратегия на Европа обсъждаха преди дни в Европейския парламент експерти, неправителствени и пациентски организации и представители на европейските институции. Отговорността за здравето на..

публикувано на 04.07.22 в 06:35

Графика 2: България едва пета по инфлация в ЕС

Годишни темпове на инфлацията в България и ЕС през май 2022 г. Годишната инфлация в ЕС през май е нараснала до 8,8% спрямо 5,3% през декември 2021 г., сочат данните от европейската статистическа служба Евростат. За еврозоната нарастването на този..

публикувано на 30.06.22 в 11:43

Eвропейският конкурс „Карл Велики“ - младите в подкрепа на европейската демокрация

Изолацията и апатията в отдалечени застаряващи общности в Португалия да бъде преодоляна с помощта на музиката. За това работи португалският проект "Оркестър без граници" , който спечели европейската младежка награда "Карл Велики" за тази..

публикувано на 30.06.22 в 07:00
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Зелени полети, зелени горива

Toзи eпизод на подкаста на БНР Green Deal BNR 2022  насочва погледа на всички нагоре, към небето, за да видим самолетите от една друга гледна точка. Зелена. Заедно с Александър Богоявленски, пилот и авиожурналист, и Балин Балинов от „Грийнпийс“ –..

публикувано на 28.06.22 в 08:05

Училища посланици на Европейския парламент в родната образователна система

В средата на юни приключи поредната учебна година за Училища посланици на Европейския парламент (EП) в България. Една от най-мащабните образователни платформи, координирана от европейска институция, вече шеста година дава възможност за обучение,..

публикувано на 27.06.22 в 07:30

Европейският социален фонд за климата ще осигури справедлив зелен преход

Европейският съюз иска справедлив преход към климатичен неутралитет. Като част от амбициозната си цел за нетни нулеви емисии до 2050 година, съюзът ще помогне на уязвими домакинства и на малки фирми за осъществяване на зеления преход с финансиране от..

публикувано на 23.06.22 в 07:30
Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Съвременното европейско изкуство на младите

В този епизод на подкаста  е за изкуството. По-можещи, по-знаещи, по-технологични. Това са три определения, които идеално се вписват в профила на младите хора, които се занимават с изкуство. Без значение дали опъват струните на китарата, пръстите им..

публикувано на 21.06.22 в 14:39

Европейската "Зелената сделка" след гласуването на законодателния пакет "Подготвени за 55"

Европейският парламент подкрепи предложението за ограничаване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035г.. Това засяга както масовите леки коли, така също и леките търговски превозни средства. Предложението бе част от..

публикувано на 20.06.22 в 07:00

Филм за Сребреница спечели европейската кино награда LUX

Филмът " Quo vadis, Аида? " е носителят на Европейската филмова награда LUX на публиката за 2022 г. Лентата на босненската режисьорка Ясмила Жбанич ни пренася в събитията от 1995 г. в Босна. Аида е преводач за силите на ООН в град Сребреница...

публикувано на 16.06.22 в 08:00
Снимка: Pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Битката с бактериите: винаги ли чистото е „зелено“

Автор: Милена Воденичарова Този епизод на подкаста Green Deal BNR 2022 се съсредоточава върху темата за бума в последните десетилития ( и във времената на пандемия) на засилено потребление на хигиенни стоки.  Взимаме  душ всеки ден, почистваме..

публикувано на 14.06.22 в 08:00

ReFuelEU – една необходима инициатива, която ще спомогне за по-зелен авиотранспорт

Устойчивите авиационни горива (биогоривата от ново поколение и електрогоривата) имат огромен потенциал за значително намаляване на вредните емисии от въздухоплаването. Те обаче съставляват под половин процент от общото потребление на горива за реактивни..

публикувано на 13.06.22 в 09:15

ЕС търси предложения по законодателството за чиповете

Интензивни месеци предстоят за събирането на поправки по предложения в началото на годината Eевропейски документ за интегралните схеми . Целта е Европейският съюз да стане независим от доставката на чипове за индустриите си . ЕС зависи от Тайван за..

публикувано на 09.06.22 в 06:30
Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Какво е неизбежното бъдеще на дигиталното образование

В този eпизод на  подкаста Поколението Z ще научите как и защо от пандемията насам вратите за дигиталното образование се отвориха още по-широко и как онлайн средата се превърна в своеобразна класна стая, достъпна от всяка точка на света, а преподаваните..

публикувано на 07.06.22 в 07:30