ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетината за евроизборите

В ЦИК бяха изтеглени номерата, под които партиите ще присъстват в бюлетината за изборите за Европейски парламент на 25-и май. Окончателният вид на бюлетината все още не е ясен, тъй като продължава проверката на подписките на независимите кандидати. 

Коалиция за България получи 15-и номер в интегралната бюлетина за изборите, ГЕРБ - 18-и, ДПС - 29-и, "Атака" - 20-и, коалицията "България без цензура-ВМРО" - 28-и, АБВ - 13-и, а Реформаторският блок - 10-и. Номер 1 в бюлетината е "Българска левица". 

Александър Алексиев от независимите получи номер 14-и, Румяна Угърчинска - 26-и, Евгения Банева - 19-и, Виктор Папазов - 16-и, Янаки Ганчев - 7-и, Николай Йовев - 5-и. 

Румяна Сидерова от ЦИК обясни, че окончателният вид на бюлетината ще бъде известен по-късно, тъй като все още се извършват проверките на подписките на независимите кандидати:

В последния момент се оттеглиха и отпаднаха  независими кандидати поради тази причина. Като се уточни следобед листата с решение на ЦИК, ще видите как е поредната номерация и как точно ще изглежда бюлетината. Имаме още проверки на независими кандидати на подписките. След като излязат тези проверки ще се определи точният брой на кандидатските листи, които са изписани вътре в листата, и техните номера сега са изтеглени. Могат и още някои номерца да отпаднат.

Сред коментарите на представителите на политическите партии, чийто лидери не присъстваха, Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС е разпознаваема дори и с изтегления краен номер. От БСП казаха, че излизат за победа. Деница Гаджева от "Атака" заяви, че числото за тях е едно от най-добрите и разпознаваемо лесно. Без значение е номерът на бюлетината, важно е да бъде номер едно, това пък каза  Цветомир Паунов от ГЕРБ. Прави впечатление едно интересно съседство - на Реформаторския блок и "Синьо единство", което ще се явява под номер девет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!