Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските лидери.

Медиите в ЕП очакват кандидатите за председател на Европейската комисия и лидерите на основните политически групи в ЕП да пристигнат в сградата по-късно тази вечер и да дадат изявления, но след като вече официално са обявени предизборните резултати. Това обаче няма да стане преди полунощ българско време, когато затварят избирателните секции в страната, която гласува най-късно днес – Италия.

Изборите вече приключиха в Люксембург, Белгия, Кипър и Австрия. Все още продължават в 17 страни, като почти във всички тях, като изключим тези, в които гласуването е задължително, идват сигнали за ниска избирателна активност. Вероятно това е причината през последните часове много водещи европейски политици да са особено активни в социалните мрежи с призиви да се гласува, защото ЕП е важен.

Очаква се неокончателните данни за обща избирателна активност да бъдат оповестени около 22 часа българско време. Тогава ще стане ясно дали тя ще е по-ниска от регистрираните през 2009-а година – 43%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!