Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в ЦИК

Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в Централната избирателна комисия, въпреки това от там смятат, че проведеният евровот не е опорочен. Избирателната активност едва ли ще надхвърли тази от предишните избори за Европейски парламент, когато до урните отидоха 37 процента от избирателите.

Секционни комисии от Благоевград, Монтана, Септември и няколко столични избързаха да затворят помещенията точно в 19 часа, преди да гласуват всички желаещи отвън. Това наложи ЦИК да даде време хората да се върнат и да упражнят правото си на глас. Колко хора отидоха до урните Комисията ще обяви заедно с окончателните резултати от евровота. Към 17 часа те бяха почти 28% средно за страната. Поне стотина жалби и още повече сигнали постъпиха в изборния ден, но те не са основание за опорочаване на вота, смята говорителят Цветозар Томов

Няма такова изборно нарушение в тези избори, което да позволява да говорим за опорочаване на вота като цяло. Има изборни нарушения, повече или по-малко сериозни. 

Според Томов спешно трябва да се реши възникналият проблем с наблюдателите. Днес при обиколката си в Дупница той е констатирал:

Аз обикалях секции, в които питах наблюдателите от коя организация са наблюдатели. Ами те просто не знаеха името на гражданското си сдружение, не знаеха партията. 

От ЦИК не отричат, че днес е имало покупка на избиратели.

На тези избори не сме пресекли достатъчно ефективно. Това е национален проблем според мен. И контролираният вот, и купуването, и търговията с гласове. Партиите не просто не съдействат за решаване на този проблем. Те до голяма степен го създават.

Благодарение на засиления контрол в Бобов дол са пресечени порочните практики.

Тази нощ се очаква близките до София районни комисии да дойдат и да предадат протоколите в ЦИК. Цветозар Томов очаква сгрешените да са по-малко от 10%. Първи междинни резултати от първичната обработка на секционните протоколи предоставят от фирмата преброител "Информационно обслужване".

При 13,6 процента извадка: ГЕРБ печели 33,45%, БСП - 19,32%, ДПС - 11,89%, "България без цензура" - 10,48%, Реформаторският блок - 6,9%. Следват АБВ с 4,57%, "Национален фронт за спасение на България" - 3,38 на сто, "Атака" - 3,35%. "Глас Народен" засега има резултат от 1,8%, а Коалицията КОД - 0,98 процента от гласовете. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!