Предсрочните избори са неизбежни, смята Георги Първанов

Снимка: Радио Шумен

Лидерът на Движението "АБВ" Георги Първанов подчерта, че предсрочните избори са неизбежни не заради резултатите от вчерашния вот, а защото правителството е слабо, парламентът е блокиран и неработещ. По време на пресконференцията на Движението след изборите Първанов определи загубата на БСП като тежка.

Резултатът на АБВ на евровота е 4,4 процента и не достига за спечелване на място в бъдещия Европарламент. Лидерът на Движението Георги Първанов отчете, че получените гласове са по-малко от техните очаквания, но далеч повече от прогнозните данни.

Ако погледнем от гледна точка на парламентарните избори, веднага можем да кажем, че с такъв резултат АБВ щеше да бъде парламентарна сила, каза Първанов.

От Движението обясниха, че левият електорат в страната е объркан от конфронтацията между БСП и АБВ. Ивайло Калфин определи кампанията за евровота като капан за обществото, който му е бил подготвен от големите политически партии.

ГЕРБ спечели вярно много убедително тези избори без нито един ангажимент. БСП се впусна в една трудна битка с нас, но очевидно, че това, което направихме, е да разтурим на някои хора сладките надежди те да бъдат монополисти в левицата, обясни Калфин.

Резултатът на столетницата Първанов оцени като тежка загуба, защото показва загубена индентификация и нереализирана промяна.

Изборите вече са може би неизбежни не заради резултатите от евровота, а защото правителството е слабо, защото парламентът е блокиран, неработещ, каза Първанов.

Голямата част от хората не искат избора им в живота да бъде БСП или ГЕРБ. С някаква гарнитура от ДПС или примерно "България без цензура", не знам сега каква роля ще играе. Това не е пътят, който чакат хората, беше категоричен Ивайло Калфин.

От движението ще работят за утвърждаването му като партия и за разширяване на АБВ като коалиция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!