Лидерът на испанските социалисти реши да се оттегли от поста си

Лидерът на испанските социалисти реши да се оттегли от поста си, след като партията му претърпя безпрецедентно поражение на евроизборите - загуби девет мандата от досегашните 23. Ясно е, че не спечелихме доверието на гласоподавателите, каза Алфредо Перес Рубалкаба:

Отговорността за този лош изборен резултат е на ръководството на партията и лично на генералния секретар. Затова трябва ново ръководство, което да продължи работата и да избере формите на правене на политика. Това е причината да свикаме извънреден конгрес, който ще се състои на 19-и и 20-и юли, каза лидерът на социалистите.

Изборите в Испания бяха спечелени от управляващата Народна партия с 26 процента. Нейният резултат обаче също е много по-нисък от предишните евроизбори. 

Голямата изненада е новата лява партия "Подемос" ("Ние можем"). Регистрирана официално едва през март, тя  постигна четвърти резултат - 8 процента и взе пет мандата. Лидер е 35-годишният университетски преподавател Пабло Иглесиас.
 
"Подемос" няма да играе ролята на свидетел. Създадохме я, за да се борим, за да печелим и плановете ни от утре нататък са да създадем алтернатива на управлението в страната, каза лидерът на новата партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!