Цветозар Томов: ДПС най-вероятно ще има четирима евродепутати

Снимка: БГНЕС

ДПС най-вероятно ще спечели четири мандата в Европарламента. Това прогнозира в предаването „Преди всички“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той беше категоричен, че Момчил Неков и Светослав Малинов ще оглавят съответно листите на Коалиция за България и Реформаторския блок съгласно преференциите на избирателите.

Цветозар Томов отрече 8-ият в листата на БСП Александър Симов да измества с преференция Петър Курумбашев, каквито твърдения се появиха вчера.

Има тенденция част от избирателите, посочвайки преференциален вот да повтарят номера на избраната от тях партия и коалиция и се появява във всички листи от 1 до 17. Вярно е, че беше много кратък срокът, в който се проведе разяснителна кампания за тези избори, но и самата ЦИК съществува от два месеца. Вярна е също така, че българите нямаме опит в преференциално гласуване и това вероятно е накарало някои хора да подсигурят някак си вота за избраната от тях партийна листа, каза говорителят на ЦИК.

Според него при всички избори процедурата за преференциално гласуване трябва да бъде уеднаквена. Трябва да се помисли и за това дали хората не трябва да бъдат насърчавани, ако одобряват листата на партията, да дават преференциален вот за водата. Струва ми се, че това беше основният пропуск в кампанията, коментира Цветозар Томов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Цветозар Томов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!