Близо една трета от британците признават, че имат расистки предразсъдъци

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо една трета от британците признават, че имат расистки предразсъдъци, показва ново проучване. Резултатите идват в чувствителен момент за Великобритания след победата в евроизборите на антиимигрантската Партия за независимост на Найджъл Фараж.

Организацията за социологически проучвания NatCen обяви резултатите, според които се наблюдава увеличаване на расистките настроения от началото на века. Картината за страната е доста пъстра, като в Лондон само 16 процента от анкетираните са признали, че са расистки предубедени, докато 35 на сто в Западен Мидландс са расистки настроени.

Проучването показва, че расистките предразсъдъци се задълбочават с възрастта и зависят от образованието на хората.

Директорът на NatCen Пени Йънг заяви, че резултатите са обезпокояващи:

Анкетата е в противовес с тенденцията за по-социално либерална и толерантна Великобритания. Нашите местни и национални лидери трябва да проявяват разбиране и да обърнат внимание на засилващите се расистки предразсъдъци, ако искаме да изградим силно общество, заяви Пени Йънг.

Интересен момент в проучването е, че повече от 90 процента от расистки предубедените искат ограничаване на имиграцията във Великобритания, но това се отнася и за 73 на сто от непредубедените. Този факт кара наблюдателите на Острова да заключат категорично, че имиграцията се превръща в основен проблем в страната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!