Преференциалният вот е използван масово от избирателите в Старозагорско

бюлетина

Преференциалният вот при гласуването в Старозагорска област е бил масово използван при голяма част от кандидатските листи. Момчил Неков – 15-тият в листата на "Коалция за България" е получили 1704 гласа срещу 1535 за лидера на БСП Сергей Станишев.

От преференциалния вот са се възползвали не само избирателите на "Коалиция за България", но и тези на останалите партии. Твърдението, че предпочитанието за 15-я в листата на левицата Момчил Неков е резултат от грешка, заради съвпадението с номера на бюлетината, е спорно, защото за всички, особено за първите в листата, има изразен ясно преференциален вот.

В Старозагорска област Светослав Малинов от "Реформаторския блок" е бил избран от 1153-ма души срещу 825 за Меглена Кунева, което е своеобразен тест за тежестта на отделните партии в РБ. Николай Бареков получава личен вот от 1492 души срещу 952 за втория Ангел Джамбазки и 529 за неизвестния Хайк Гарабедян

Купуването на гласове в полза на ДПС в ромския квартал в Казанлък на парламентарните избори през 2013-а година, когато водач на листата беше Делян Пеевски, се оказа санкционирано от съда с една година условна присъда и 10 хиляди лева глоба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!