Проф. Карасимеонов: Най-важното е да се стабилизира управлението на страната

Снимка: БГНЕС

Проведените избори за евродепутати и изводите след тях - това ще дискутират в столицата от форум "Политика и общество". Проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания посочи, че целта на обсъждането ще бъде да се видят по-дълготрайни тенденции, очертаващите се, както промяна на партийната система, така и въздействието върху възможностите да се управлява страната.

Макар че изборите бяха за Европейски парламент, те имат значение като индикатор за някои нови процеси и тенденции. Очертаха се промени в двата основни блока, поява и на нови играчи. Но преди всичко имаме срив на доверие - за БСП и в националстическия сектор. Появи се инов играч - ББЦ, който би влиял върху формирането на правителство и бъдещи коалиции. Същевременно неговото поведение е непредсказуемо. Тук стоят редица въпросителни. Нов играч е и АБВ. При едно бъдещо влизане в парламента на АБВ ще възникнат нови взаимоотношения вляво. Същото се отнася и за появата на Реформаторския блок.

Много е трудно да се предвидят големи коалиции. В ситуацията, в която се намира България, е много важно да се има предвид като алтерантива. Но каква коалиция ще се сключи между ГЕРБ и БСП при тази непоносимост и непримиримост между тях? За мен най-важното е да се намери начин управлението на страната да се стабилизира.


Интервюто на Веселина Миланова с проф. Георги Карасимеонов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!