Не са гарантирани основни права на децата в седем интерната

Снимка: БГНЕС

Основните права на децата в 7 интерната у нас не са гарантирани, сочи проверка, разпоредена от Върховната прокуратура към Главна дирекция "Контрол по правата на детето". Реформата в сектора предвижда закриването на интернатите. 

Системна липса на грижи към 265 деца между 11 и 18 години, настанени в седем интерната в страната, е изводът от проверката на дирекцията по контрол на правата на детето. Сегашното състояние на интернатите няма механизми и практики, които да гарантират професионална грижа. Затова експертите предлагат реформа в действащата система. 

В интернатите няма професионалисти, които спешно да ресоциализират децата и повечето от тях остават там до максималния срок от три години. Само за четири деца има предсрочно прекратяване за добри резултати. 

Най-честите нарушения при налагането на наказания в интернатите, които отчитат проверката, са това, че родителите и детето не се канят преди това на разговор, не се информират и представителите на регионалните отдели за закрила на детето. Налагани са наказания като бой, неспецифичен труд, заплахи за настаняване в поправителен дом.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!