НЗОК и БЛС предлагат държавата да заплаща лечението на пациетите с редки заболявания

БЛС настоява ТЕЛК-овете да се финансират от НОИ или от МТСП

| обновено на 22.02.14 в 16:12
Снимка: hr.bl.government.bg

Националната здравна каса и Българският лекарски съюз предлагат държавата да заплаща лечението на пациетите с редки заболявания. За целта трябва да се създаде национален фонд за редките заболявания.

Според бюджета на Здравната каса, тя заплаща 50 на 50 за болнична помощ и за лекарства. Този модел трябва да се промени, заяви подуправителят на Здравната каса доктор Динчо Генев. Председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов заяви, че в средата на годината се очертава дефицит от близо 200 милиона лева за болнична помощ. Затова ако държавата започне да заплаща пълната здравна осигуровка за децата, в бюджета на касата ще влязат 160 милиона лева, каза още Цветан Райчинов. Най-острият проблем е с делът на лекарствата, заплащани от Здравната каса за редки заболявания, трансплантирани пациенти, онкологично болни, посочи доктор Маргарита Грозданова от Здравната каса:

Това създава едно голямо напрежение между социалните заболявания и редките заболявания - и по отношение на стойност на пациент, средномесечна стойност, и по отношение на брой.

Здравното министерство трябва да подпомогне създаването на Национален фонд за финансиране на лечението на редките заболявания, които за малък брой пациенти акумулират големи разходи, смятат експертите.

980 000 са хипертониците у нас, за които Касата покрива едва 25% от лечението. За сравнение, за 2013-та година Касата е заплатила 58 милиона лева за лекарства на редки болести на близо 2000 пациента.

Лекарският съюз настоява ТЕЛК-овете да се финансират не от здравната каса, а от Националния осигурителен институт или от Социалното министерство.

Според председателя на БЛС доктор Цветан Райчинов, Здравната каса трябва да финансира само лечебна дейност, а не експертна. Затова ТЕЛК-овете не трябва да се финансират от Касата. Предложението е част от мерките на съсловната организация за законодателни промени в здравеопазването. От Лекарския съюз обявиха, че всички в държавата трябва да плащат потребителска такса при преглед в лечебно заведение. Едни от проблемите са, че никой не внася потребителска такса за освободените категории лица, за които държавата заплаща здравни осигуровки. Това са децата, военнослужещите, служителите в МВР, затворниците и студентите. Държавата трябва да определи кой да заплаща потребителска такса за лицата, които тя осигурява.

Във Велинград продължава дискусията за мерките за законодателни промени в здравеопазването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!