Ива Станкова подаде оставка като директор на Фонда за лечение на деца

Снимка: БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца доктор Ива Станкова подаде оставка. Съобщението направи министърът на здравеопазването Таня Андреева. Фондът беше критикуван остро от пациентски организации и родители на болни деца заради ниска ефективност.

Доктор Ива Станкова, преди да подаде оставка, е представила отчет за извършената работа. Изслушването й беше поискано от министъра на здравеопазването доктор Таня Андреева заради скандални изявления от родители на деца, кандидатстващи за финансиране през Фонда, че решенията им се бавят повече от три месеца.

Министър Таня Андреева каза, че доктор Ива Станкова все пак не е забавила умишлено решения. Министърът на здравеопазването посочи, че от отчета се вижда, че за тези месеци работа Станкова е въвела редица подобрения в административната дейност на фонда. Сред тях са осигуряване на преводачи, на квартири в чужбина за родителите на  децата, които се лекуват там, както и осигуряване на социален работник и психолог. Тези мерки според Таня Андреева щели да спестят на фонда хиляди левове, които да се използват за лечение на децата.

Министър Таня Андреева съобщи, че днес е представила новият правилник за работа на Фонда пред обществения съвет и на следващото му заседание той ще бъде разгледан. Бяха посочени и резултатите от проверката на специалната комисия за това дали 13-те деца с очни проблеми, лекували се две години в немска клиника, са правилно лекувани. Изводите от проверката са, че лечението на тези деца не показва терапия, която да повлиява в положителна посока тяхното зрение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!