Маната е гъбно заболяване, което може да се развие за 24 часа по картофените растения. В началото може да има по едно или две петна по листата, а на следващата сутрин цялата нива да е изсъхнала като опожарена, обясни Тодорка Паунова - началник отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните.
Според нея причината да има мана не е във времето, а защото земеделските производители не започват навреме борбата срещу маната и не ползват подходящи препарати.
Ползва се години наред, който препарат по принцип е идеален, но не може ежегодно. Самата гъба получава устойчивост към активното вещество на препарата и няма как да действа. Другият проблем е, че производителите нямат създадена традиция да пръскат предпазно картофите, наистина има засегнати площи на 100 %. Но пък при производители, които са си извели, както трябва борбата, няма никакъв проблем, площите са идеални, обясни Паунова.
Иван Манджуков от Момчиловци е крупен картофопроизводител. Той твърди, че малките производители нямат време и възможности. Техните картофи наистина са засегнати. Сега съм в една нива, която почти е унищожена. При големите производители явлението е хванато, но не е масово, разказа той.
Стопаните, за да пазят това, което е долу в почвата, трябва да окосят картофите там, където всичко е изсъхнало. Могат и да напръскат с 3-процентов разтвор на син камък, за да може да се унищожи самата спора на гъбата, защото след всеки следващ дъжд спората влиза в почвата. Оттам заразява вече готовата продукция в почвата, съветват специалистите.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,