Арх. Людмила Димитрова: Решението на проблема с наводненията е изграждането на изкуствени езера

Снимка: БГНЕС

Изграждането на изкуствени езера, които да поемат част от водите при покачване на речните нива, е най-доброто и най-евтино решение на проблема с наводненията. Това каза ландшафтният архитект Людмила Димитрова, която е участвала в подобен проект за река Дунав, в района на Белене и Тутракан:

Има шлюзове, когато дойде голямата вода, тя залива тези територии и не отива нито към къщите, нито къса дигите, а всичко това става контролирано.

Според нея, методът е лесен и никак не е скъп за изпълнение. На практика това означава да се изградят на определени места в речните корита шлюзове, които при високи води се отварят и тя да отива в езерата. При липса на валежи през лятото тази вода може да се използва и за напояване на земеделските земи.

Езерото Керкини в гръцката част на река Струма е изградено по този начин и вече е природен феномен, заяви Димитрова :

В Гърция няма такива проблеми. Направено е огромно езеро Керкини, водата се влива там. Това е най-лесното, най-достъпното и най-доброто нещо, което може да се направи на много места в България. Общ проект за местата, които могат да бъдат разработени именно като места за контролирано заливане.

Директорът на дирекция  "Води" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев потвърди за "Хоризонт“, че това е един от най-добрите начини за трайно решаване на проблема и допълни, че при изготвяне на Националния  план за овладяване на риска от водни бедствия  е  предвидено обособяване на зони за контролирано заливане чрез създаване на изкуствени езера  покрай реките, включително и на река Струма.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!