Остава усложнена обстановката в страната след валежите

Снимка: БГНЕС

Няма ново покачване на нивата на реките Струма и Места в Благоевградско, но валежите създадоха проблеми във високопланинските селища. Мазетата на къщи и магазини са наводнени в сатовчанското село Осина.

Изградената отводнителна система в селото е стара и не може да поеме толкова много вода, макар че е почистена, каза за "Хоризонт" кметът на Осина Славчо Хаджиев:

Цяла вечер валя, тази сутрин продължи, доста обилни валежи, сега вече сняг с дъжд. От самите дъждове имаме наводнени хранителни магазини, гаражи, мазета на три къщи. В момента ги отводнихме, въоръжени с кофи и легени, изхвърлихме водата.

Активното свлачище, заради което три семейства бяха евакуирани в края на март, и разрушеният на три места път подхранват безпокойството на хората при всеки валеж, споделя кметът:

Ние сме в бедствена ситуация от самото свлачище и от пътя, който е пропаднал. Ако продължава така обилно да вали, ще се обадим на кмета на общината и да обявим бедствено положение.

Три са опасните свлачища на територията на община Сатовча. Още миналата седмица документите за състоянието им и предписанията за спешни дейности по укрепването им бяха изпратени чрез областния управител до Междуведомствената комисия към МС. Средствата, необходими за справянето с проблема, се изчисляват на 2,5 млн. лева.

Повече от 15 часа в Ямболско вали дъжд. Речните нива постепенно се повишават, но засега няма опасност от наводнения.

Обезпокоителна е ситуацията както по поречието на Тунджа, така и около реките Калница и Мочурица. Количествата дъжд на квадратен метър на места надхвърлят 30 литра. Нивото на река Тунджа от сутринта се е покачило с около 15 см, при Елхово засега няма повишение. Най- притеснителна е ситуацията в няколко села на община Тунджа, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.

Става въпрос за селата Завой, Веселиново, Дражево, Хаджидимитрово, Кокорево, Окоп, Ханово, Тенево, високи подпочвени води, наводнени мазета, дворове на хора в по-ниските части и залети отново земеделски земи - хиляди декари.

Високите подпочвени води продължават да създават проблеми и в ниските части на Елхово. Там под вода остават също хиляди декари земеделски земи.

Няма проблеми засега в Смолянска област, където е в сила оранжев код за обилни дъждове, информира заместник-областният управител Андриян Петров

Сериозното притеснение е свързано най-вече с мокрия сняг, който вали в района на Пампорово, но веднага сме активирали фирмата по почистване и са взети мерки, за да не се допусне закъсване на тежкотоварни автомобили и, разбира се, друга транспортна техника, най-вече такава, която превозва повече пътници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!