"Правосъдие за всеки" започва кампанията "Гражданско известие за правосъдие"

Всеки гражданин може да изпрати писмо до избран от него депутат за подкрепа на съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" започва кампания "Гражданско известие за правосъдие". Идеята на кампанията е всеки гражданин да изпрати собствено писмо до избран от него депутат, с което да го помоли да подкрепи предложенията на инициативата за съдебна реформа. От инициативата са създали специален сайт, от който изпращането на писмата ще става бързо и лесно. Очаква се комуникацията да не е еднопосочна.


От инициативата "Правосъдие за всеки" настояват депутатите да премахнат методическото ръководство, което главният прокурор упражнява върху работата на редовите прокурори. Това ще доведе до независимост и оперативна самостоятелност в работата на държавното обвинение, смятат от инициативата.

Сред предложенията са още: намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и създаването на нова длъжност - заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим в дейността си от главния прокурор. Инициативата настоява за редуциране на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 души и обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

На 2 декември предложенията са внесени в парламента с подкрепата на 5 000 граждански подписа. В момента тече тримесечният срок за разглеждане, като предложенията са разпределени по комисии в парламента. Опасенията са обаче, че предложенията ще се разглеждат само процедурно и формално, а не по същество. Именно затова започва и кампанията "Гражданско известие за правосъдие".

Сайтът вече е активен на адрес: www.izvestie.pravosadiezavseki.com, съобщават от Инициативата "Правосъдие за всеки".

 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!