Константин Попов: Военните са готови да изграждат центрове за приемане на бежанци

Снимка: БГНЕС

Военните са готови да изграждат центрове за приемане на бежанци при евентуалено насочване на мигрантския поток през нашата страна. Това каза началникът на отбраната генерал Константин Попов пред парламентарната военна комисия:

Ще подпомагаме областния управител и всички структури по изграждането на лагери за приемане на чужденци, където са определени тези райони, които са в близост до застрашените участъци. Да, българският военнослужещ ще бъде с оръжие, но с поставените допълнително задачи на самите формирования на командирите да ги разиграят в конкретна обстановка, защото колкото и подробни да са, те са на хартия и те трябва да се приведат на езика на обикновения войник, който да знае как в определена ситуация трябва да постъпва. Надявам се, да не ги използваме тези правила.

Военният министър Николай Ненчев и генерал Попов отчетоха резултатите от проведеното наскоро учение край българо-гръцката граница. Според министър Ненчев положението с бежанците в Гърция, Македония и Сърбия е обезпокоително, но няма яснота дали се очаква бежанската вълна да се насочи към България. В отговор на въпрос на депутати Ненчев каза, че операцията на НАТО в Егейско море, свързана със затваряне на един от маршрутите за бежанците към Европа, не е довела досега към пренасочването им към така наречения "Балкански маршрут".



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!