АБВ с мерки за облекчаване на административните съдилища

Законодателни промени, които да облекчат работата на административните съдилища, предлагат от АБВ. Предложенията бяха обсъдени от представители на административните съдилища в страната, прокуратурата и министерство на правосъдието. Заместник-председателят на Върховния административен съд Румяна Монова обяви: 

Всички тези промени ще дадат възможност да се разтовари дейността на върховните съдии. За миналата година са 15 хиляди образувани дела и около 14 500 свършени. Както са направени промените, ще се даде възможност ВАС да се съсредоточи в две насоки. Първата е тълкувателната дейност. Законодателството толкова бързо се променя, че някои норми остават неясни. Отделно от това сме като първа инстанция по актове, издадени от министъра и на Министерския съвет. Те също не са малко.
В законопроекта  е предвидено гражданите да имат право да предявяват претенция за адвокатско възнаграждение към съответната администрация, ако съдът отхвърли оспорвания акт. Както и да имат възможност да предявяват  претенции при неправилно боравене с техните лични данни. 
Предложенията на АБВ ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета по съдебна реформа на 29 март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!