Михаил Миков: Спирането на поръчките е индикация, че не достигат пари

| обновено на 13.03.16 в 19:13
Снимка: БГНЕС

Прозрачни правила за избор на председател на конгреса през май и призив за коректен тон на кампанията приеха БСП на днешния пленум.

Националният съвет на Българската социалистическа партия /БСП/ се събра, за да обсъди документи за конгреса през май, на който ще се проведе нов избор за ръководство на партията.

Правилата изискват дискусиите да се концентрират върху политики, а не върху лични амбиции и персонални противопоставяния, съобщават от БСП. За първи път правилата са обединени в изричен документ. Делегатите са подкрепили проект за декларация "125 години БСП". В декларацията се посочва, че БСП е срещу експлоатацията, дискриминацията, диктатурата и фашизма. Пленумът е решил евродепутатът Георги Пирински да стане главен редактор на списание "Ново време".

В началото на пленума лидерът на БСП Михаил Миков разкритикува управляващите, които консолидирали власт, а не се обединявали около политики. Перспективата пред управлението е да става по-нестабилно, каза още Михаил Миков. В тази среда се засилва и ролята на премиера, който все по-често представя противоконституционни решения като принципни.

Нови критики към правителството отправи  Михаил Миков. Според него, управляващото мнозинство изпитва все по-сериозни затруднения, които не изключват предсрочни парламентарни избори. Миков акцентира върху начина на управление, който продължавал да бъде сделка за разпределение на власт. Така не се получавало обединение около политики, а се давало възможност премиерът да действа еднолично. За пример Михаил Миков посочи спирането на обществените поръчки: 

Освен, че е незаконосъобразно, спирането на поръчките е индикация, че не достигат пари. Чрез спирането им се цели разтоварване на държавния бюджет за тази година поради невъзможност да бъдат обслужени задължения по спрените проекти и отчитане на пропаганден ефект за късане с олигарсите, които са в основата и на днешното управление".

Михаил Миков беше категоричен, че партньорите на ГЕРБ в управлението имат проблеми и това допълнително дестабилизира коалицията: 

"Паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва и все по-сериозен натиск и затруднения. За това и очакванията са процесите на ерозия и нестабилност да набират скорост, без да може да се изключи възможността от провеждане на предсрочни парламентарни избори".

Според Миков Реформаторският блок не е надежден партньор, в Патриотичния фронт се е появило разцепление, ДПС изпитва организационни сътресения заради ДОСТ, а АБВ разколебало привържениците си, че са коректив на управлението с последните си решения.

Финансирането на общините, социалната политика, здравеопазването и образованието посочи Миков като сектори, в които управляващите търпят провал. Проблемите в сектор "Сигурност" пък се случвали на фона на акции, които напомняли на обществото за разгул на престъпността, каза Миков. Той разкритикува и правителството за поведението му по темата за бежанците:

България охранява 1300-километрова граница на Европейския съюз, външна, за своя сметка. България също иска да получи част от европейската солидарност. Този въпрос трябваше да бъде поставен при обсъждането между министър-председателите, а не пет дена след това за вътрешна консумация колко много правим ние, за да получи България европейска солидарност".

Лидерът на БСП каза още, че ГЕРБ публично е признал провала в президентската институция, затова и президентските избори ще бъдат интересни и на първи и на втори тур.

Председателят на партията Михаил Миков, който ще се кандидатира отново за поста, заяви преди седмица в интервю за "Хоризонт", че е важно партията да продължи да работи като лява партия на национално и местно равнище:

За мен е важна политиката, която в последната година и няколко месеца утвърждаваме през Националния съвет, да бъде продължена - политиката на изчистване, на политическо изчистване на ясна, лява, социална идентичност на БСП, на поведението на нейните представители и в централата, и в Парламента, и в местните власти. Оттук – насетне създаване на тези алтернативи, които хората очакват.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!