ГЕРБ внесе предложението за отмяна на забраната за къмпингуване

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ внесоха в парламента предложение, което да отмени забраната за къмпингуване. Ограничението за палатки и паркиране на 100 м от крайбрежната ивица бе гласувана преди дни, но след протести премиерът Бойко Борисов се произнесе против приетите промени.

Забраната беше наложена с аргумента, че плажовете са публична държавна собственост и трябва да има контрол, както преди дни каза председателят на Регионалната комисия Найден Зеленогорски.

Протестите и едно изречение от премиера активираха депутатите на ГЕРБ, които днес внесоха предложението. Цвета Караянчева заяви:

Това не значи, че не оставаме на нашата позиция, че българското Черноморие и всички курорти - и зимни, и летни - трябва да се поддържат в един добър вид, трябва да се използват екосъобразно и трябва да запазим природата си. Поради големия обществен интерес бяхме длъжни да постъпим по този начин. В момента текат разговори с Министерството на туризма и неправителствените организации, както и с кметовете на всички курортни общини. В Закона за туризма в частта за къмпингуване ще бъдат заложени абсолютно всички мерки и правила, по които ще се ползват и тези нерегламентирани къмпинги. Поправката отговаряше също на определен обществен интерес и на това, че имаме девствени плажове и природа, която трябва да запазим. След като има голям обществен интерес, ние, като народни представители, сме длъжни да се съобразим с това.

За да стане факт, предложението трябва да мине през ресорната комисия и да бъде прието на две четения в зала. Караянчева не посочи колко бързо ще стане това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!