НС одобри споразумението между ЕС и Турция за решаване на мигрантския проблем

България ще плати 6 млн. евро като част от европейската помощ за Анкара

Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри споразумението между ЕС и Турция за решаване на мигрантския проблем. По него България ще плати 6 милиона евро като част от европейската помощ за Анкара.

В подкрепа на документа се изказаха депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторите и АБВ:

Това споразумение защитава българския национален интерес - България да бъде максимално защитена от евентуално надвиснала мигрантска или бежанска вълна - каза Четин Казак от ДПС.

Нека да не се плашим - отговори Красимир Каракачанов от Патриотите, които пък бяха против решението: Вместо на Турция да ѝ бъде заявено, че държи като бомба със закъснител, с която изнудва България или по-точно ЕС, ние сме готови да се поддаваме на шантажа.

БСП и "Атака" също бяха против.

Според договорката Турция трябва да получи от Европа три милиарда евро. Един милиард евро ще бъде финансирането от бюджета на ЕС, а останалите два милиарда ще са от допълнителни вноски на държавите членки. Шест милиона евро България ще плаща в продължение на четири години. Най-много ще дадем през 2017-а година - около два и половина милиона евро.

Вицепремиерът Меглена Кунева увери, че гаранции за сигурността на страната ни има:

България още е спомената, където се казва, че Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяване на появата на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция от Турция към ЕС и за тази цел ще си сътрудничи със съседните държави и с ЕС.

Плащанията ще започнат от четвъртото тримесечие на тази година. Очаква се утре страната ни да изпрати на Европейската комисия графика на плащанията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!