Т. Петкова: Заявените капацитети от бъдещата газова връзка с Гърция, надхвърлят възможностите ѝ

Шест компании са заявили капацитет от бъдещата газова връзка

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Шест компании вече са заявили капацитет от бъдещата газова връзка между България и Гърция. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

По тези негативни оферти, които са предоставени, капацитетът на тръбата е запълнен, даже и превишава съответния капацитет. Знаете, че началният капацитет е от 3 до 5 милиарда кулбични метра газ. Българският и гръцкият регулатор ще удължат срока на тази първа фаза с няколко дни. До средата на годината трябва да приключи и втората фаза на проекта, която е свързана с подаване на ангажиращи оферти. Това ще бъдат вече окончателните количества, които тези компании ще заявят. Този проект е много важен, той е стратегически свързан със сигурността на доставките, проект, който е изключително важен от гледна точка и на развитието на пазара.

В парламента енергийният министър съобщи още, че в ТЕЦ "Марица изток 2" се извършва финансова инспекция, която обхваща всички разходи на дружеството, проверка и анализ във връзка с приходите и себестойността на произвежданата продукция. Проверява се и сигнал за нарушение на обществена поръчка за охрана в ТЕЦ-а.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!