Две трети от свинското месо на пазара у нас е вносно


Две трети от свинското месо, което е в магазините в страната, е вносно и обработено по различни технологии, за да има добър търговски вид и да изглежда прясно. Това каза за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. Според Папазов голяма част от месото се внася незаконно:

Идват при нас обработвани с химически продукти, дали със солеви разтвори, дали газови среди, за да се съхрани по-дълго месото свежо, да има цвят, да има търговски вид. Мислят, че може да се съхранява и да се предлага във вид на прясно. Ние си плащаме вода. То всички сме свидетели как като сложим месото на скарата, се разтича отвсякъде.

Така обработеното месо може да се съхранява дълго. Освен това страната често е жертва на нерегламентиран внос, осъществен от български фирми, допълни Папазов. Според него, трябва промяна в Закона за храните така, че на всеки етикет да бъде обозначено къде са отгледани животните.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!