Продължава драмата в парламента с реформите в МВР

| обновено на 07.04.16 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Продължават коментарите, след като вчера вътрешната парламентарна комисия не прие промените в Закона за МВР.

Законопроектът трябва да бъде оттеглен, заяви депутатът от БСП Красимир Янков. По думите му, реформата в момента е абсурдна.

Нужни са ясни ангажименти от страна на управляващите за опазване живота и сигурността на гражданите, заяви Янков:

Бъчварова като министър на вътрешните работи обяви, че не може да гарантира защитата ни от нахлуване на бежанци. Виждате, че граждански патрули и разхождащи се съвестни граждани задържат бежанци. Къде е МВР? Оградата се строи четири пъти по-бавно и четири пъти по-скъпо. Юли месец ще се изгради заложеното преди една година. А 110 километра, които не бяха заложени? Изключително съм притеснен и отговорността трябва да я поеме лично Бойко Борисов.

Има нужда от нов дебат за промените в закона за МВР, заяви депутатът от АБВ Светослав Белемезов. На въпрос, дали отхвърлянето на законопроекта може да разклати управлението, Белемезов каза:

Един законопроект не трябва да бъде причина за това да се разклатят устоите на едно парламентарно мнозинство. Гласуването вчера в комисия по никакъв начин не е целяло бламирането на правителството, на министъра, а по-скоро цели намирането на разумните решения, които ние трябва очевидно да дебатираме отново.

Атанас Атанасов от ДСБ поиска премиерът Бойко Борисов да изтегли промените в Закона за МВР. Вътрешната парламентарна комисия не прие промените на вчерашното си заседание, което, според Атанасов, е бламиране на реформата на министър Бъчварова:

Не можеш да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив да бъде "ще намалим възнаграждението на полицаите, ще им намалим заплатите". Това е абсурдно. В този законопроект се предвижда да се прехвърлят много големи кадрови правомощия на главния секретар на МВР. Работата на главния секретар е да организира операциите по борбата с престъпността, а не да се занимава с кадрови въпроси.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов от ГЕРБ каза, че не пречи промените да минат през зала, но между двете четения трябва да има промени:

Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха в процеса вчера, изразиха своите принципни становища. Законопроектът продължава да се гледа в другите комисии. Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не вече имам някакъв конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!