Промените в Изборния кодекс на второ четене в пленарната зала

| обновено на 20.04.16 в 10:05
Снимка: БГНЕС

Депутатите не одобриха предложението на ДПС – промените в Изборния кодекс да отпаднат от дневния ред на парламента тази седмица. Четин Казак каза:

Предлагаме да има възможност тези текстове, които снощи до полунощ са приемани, за които най-малкото съществува съмнение, относно тяхната синхронизираност, добра обмисленост... Огромна част от членовете на правната комисия не са имали възможност да се запознаят и да участват в обсъждането им, какво остава за пленарна зала…

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че необходимостта от бързото приемане на промените е свързано с одобрен от парламента график:

Този срок е обвързан и с внесения от ГРАО, подписката за иницииране на национален референдум, свързан отново с въпроси по изборното законодателство – там също сме обвързани със срокове. Срокът изтича месечния на 11-и май.

Заради очакваните дебати по Изборния кодекс тази седмица няма да има парламентарен контрол в петък.

Вчера парламентарната правна комисия реши да бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина. Освен това избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, които ще бъдат определяни от правителството. Депутатите решиха тези, които не са гласували без уважителни причини, да се заличават от избирателните списъци за следващите избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!