А. Вършбоу: Трябва да се мисли за по-постоянно присъствие на НАТО в Черноморския регион

Алекзандър Вършбоу
Снимка: БГНЕС

Трябва да се мисли за по-постоянно присъствие на НАТО в региона.Това каза заместник-генералният секретар на НАТО Алекзандър Вършбоу, който участва в откриването на конференция, която обсъжда предизвикателствата в Черноморския регион.

Според него Алиансът е отбранителен съюз, и не се търси конфронтация с Русия и нова Студена война. Но и не може да бъде позволено Русия да отхвърля принципите, върху които е основана европейската система за сигурност. Затова, според Вършбоу, трябва да се мисли и за по-постоянно присъствие на НАТО в региона, с особен фокус върху морските способности и съобразено с международните договори. Актуални предизвикателства остават международния тероризъм, хибридната война, енергийната сигурност, кибератаките.

На форума посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин подчерта, че се прави всичко възможно България да посрещне предизвикателствата. Рубин посочи, че САЩ са предвидили около 7 млн. долара за инфраструктурни подобрения на полигона в Ново село и още два милиона, планирани за 2017. Средства са предвидени и за авиобазата в Граф Игнатиево. Рубин отбеляза и увеличените по думите му с над 400 процента от 2014 г. двустранни военни учения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!