От 2018-а въвеждат експериментално електронно гласуване

| обновено на 28.04.16 в 09:11
Експерименталното дистанционно електронно гласуване остава за 2018 година. То ще се провежда в един изборен район. В последния момент беше прието този район да не е непременно извън страната. Изборният район ще се определя от ЦИК до 10 дни преди датата на изборите.

Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти през 2018 година и ако е успешно ще бъде въведено на изборите за евродепутати през 2019 година. До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Трябва да се създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

Гласуващият ще може да променя своя вот чрез повторно дистанционно гласуване. Има право да промени вота си, като се зачита последния подаден по време глас на принципа един човек - един глас. Избирателят ще трябва да се регистрира през интернет страница, открита от ЦИК. Системата трябва да е с публично достъпен изходен код.  Данните от дистанционното гласуване не се оповестяват до края на изборния ден.

Прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс. Досега за пренареждане на листата беше необходимо 7 на сто от броя на гласовете от общинската избирателна квота. Депутатите приеха, че избран за кмет ще се счита кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове, като се изключат гласовете "Не подкрепям никого".

За парламентарните избори квадратчето "Не подкрепям никого" няма да се отчита при прага за влизане. Кметовете и областните управители ще извършват шест месеца преди местни избори проверка на адресните регистрации от последната година. Проверката ще завършва не по-късно от три месеца преди изборите.

Извършването на религиозни обреди и обичаи не е предизборна агитация, реши още парламентът. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов настоя за прегласуване, което да е днес, за да може текстът да се осмисли.

В населени места с 400 жители ще има пряк избор на кметове, решиха депутатите. Досега бяха необходими 100 души.

Днес депутатите ще продължат да обсъждат и да гласуват, на второ четене, промени в Изборния кодекс. В програмата на последния работен ден преди великденската ваканция е и второто четене на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!