Ръководството на ГЕРБ обсъжда с лидерите на ПФ и на РБ ветото на президента

| обновено на 10.05.16 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Ръководството на ГЕРБ обсъжда с лидерите на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок действията на управляващите след президентското вето върху част от промените в Изборния кодекс. Държавният глава атакува текстовете, които правят по-трудно откриването на избирателни секции в чужбина, особено в държави извън Европейския съюз. Срещата започна малко след 10 часа.

Заради позицията на ПФ, че няма да отстъпят от исканията си да има ограничения, ситуацията в управлението остава усложнена. Премиерът Бойко Борисов посочи, че има риск за мнозинството и стабилността. И поради тази причина темата на ветото ще бъде обсъждана в ГЕРБ, както и с РБ, ПФ и АБВ. Бойко Борисов вече се обяви в подкрепа на ветото. 

Изцяло не съм съгласен, че за да се реши този проблем със секциите-нарушители в Турция, се ограничиха права на българи в други места. Правото на всеки човек да гласува, аз искам да го защитя.

АБВ обясниха, че преди да решат, ще искат да прочетат мотивите на президента.

А от думите на Радан Кънев стана ясно, че Реформаторският блок е с нагласа да подкрепи ветото.
Ние сме вносители на предложение за създаване на избирателен район в чужбина. И създаването на такъв район присъства в предизборната програма и на Реформаторския блок и на ГЕРБ.

Заради ограниченията, които засягат избирателите в Турция, ДПС и депутати от ДОСТ също се очаква да подкрепят ветото. На този фон от ПФ предупреждават с излизане от мнозинството, ако критикуваните от президента текстове бъдат променени. Разговорите между партиите бяха предшествани и от срещи на представители на българи в чужбина, които също подкрепят ветото на президента.
Държавният глава определи въпросната промяна в Изборния кодекс като противоконституционна и призова партиите към отговорен подход
Ако ти създаваш пречки на българи, независимо в коя държава са те, да упражнят конституционното си право на глас, ти погазваш Конституцията на България, посочи президентът Росен Плевнелиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!