ГЕРБ ще номинира вицепремиера Томислав Дончев за социален министър

| обновено на 12.05.16 в 14:18
Снимка: БГНЕС

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че ГЕРБ ще номинира вицепремиера Томислав Дончев за социален министър:

Бях натоварен със задачата все пак да направим някакви политически консултации с партиите, които формираме парламентарното мнозинство, как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев. Колегите дадоха изцяло подкрепата си за едно такова предложение. Разбира се, решаващата роля е на премиера, който трябва да направи съответното предложение в рамките на днешния ден или ако се гледа другата седмица, може и през другата седмица и разбира се със съгласието на Томислав Дончев.

Цветанов информира, че вицепремиерът Томислав Дончев не е дал окончателно съгласието си за поста на социален министър. По думите на Цветанов Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БДЦ и независимите Муса Палев и Гюнай Хюсмен са подкрепили евентуалната кандидатура на Дончев: 

Ние вече се нуждаем от устойчивост в подкрепата за правителството. Затова за мен е важно да проведаm подoбни разговори. Реформаторският блок, те застават зад професионализма на Томислав Дончев и биха подкрепили, ако действително бъде направено такова предложение от министър-председателя Бойко Борисов. Имaме доста дълга скамейка, но не смятам, че трябва да показваш много играчи, а днес правителството вече е набрало съответните обороти. Вече 18 месеца имаме управление.

Радан Кънев от ДСБ каза, че номинацията е заради късата кадрова скамейка:

Непотърсена подкрепа в политиката не се дава. Ако подкрепата ни не бъде потърсена, няма да го подкрепим. Ако подкрепата ни бъде потърсена, ще трябва да вземем тежко политическо решение, но е много озадачаваща ситуацията, в която се обсъжда официално името на човек, който не е дал съгласие да поеме поста. На второ място оригиналността на идеята вицепремиери да поемат овакантените постове някак си се изчерпа и понеже това ни е последният вицепремиер, боя се, че ако Ангелкова подаде оставка, което се очаква отдавна, ще се наложи на Борисов да заеме поста.

Продължават и разговорите на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок за ветото на президента. 

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза, че разговорите се водят около предлагането на нови промени.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок обясни: 

Аз съм направил това предложение. То се приема от колегите. Независимо дали ветото ще бъде прието, или отхвърлено, да е ясно какви са нашите инициативи за Изборния кодекс, инициативите на мнозинството за неговото подобряване. Нашите предложения в РБ ги говорим от две години – за район "Чужбина", активна регистрация, намаляване на подадените заявления от 100 на 40, в никакъв случай 100. Вълнува ни и това, че 400 избиратели избират кмет на село. В България почти не останаха села с по 400 човека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!