Депутатите гледат промени в Закона за енергетиката

| обновено на 26.05.16 в 10:13
Снимка: БГНЕС

Парламентът разглежда предложението за въвеждане на 5%-тна вноска от приходите на Електроенергийния системен оператор и дружеството "Булгартрансгаз" за Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Според вносителите вноската има за цел да се разшири приходната база на Фонда с оглед либерализацията на пазара.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ пише, че в последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори. 

Дружествата са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев: 
С въвеждането на тази 5-процентна вноска върху две от дружествата, които до момента нямаха такова задължение, ще се генерират допълнително около 30 милиона лева - 17 милиона лева от Електроенергийния системен оператор и 13 милиона лева от "Булгартрансгаз". Това са дружества, които в последните години, особено в последната, генерират значителни печалби, дружества, които са в завидно финансово състояние, вноската от пет процента няма да се отрази върху размера на техните инвестиции в модернизация и развитие на мрежата.

От БСП са против. Депутатът Таско Ерменков коментира, че това е поредната заблуда:

Още веднъж сбъдват нашите предупреждения от преди една година, че този начин на управление няма да има достатъчно устойчивост, че събирането на едни пари от предприятия в енергетиката и то предимно държавни, за разплащане с други предприятия в енергетиката и то само частни, не може да донесе стабилност в системата. Ако ще слагаме пет процента върху преноса, ще трябва да сложим и пет процента върху разпределението, че тук става въпрос за ЕСО и става въпрос за "Булгартрансгаз". И тогава ще стане ясно, че сме тръгнали срещу тези дружества, че за пореден път се отнасяме с държавната собственост като с брашнен чувал.


Мартин Димитров от Реформаторския блок е на мнение, че реформата в енергетиката е с положителен заряд и промяната е благоприятна:

Реформата в енергетиката стартира и дава своите първи положителни резултати. Всяка добра идея и всяка добра реформа може да бъде компрометирана. Добрите резултати, които виждаме засега, няма да означават нищо, ако бъдат направени сериозни грешки от тук нататък. Например, виждам и чувам, че се възроди идеята за Седми блок на "Козлодуй". При спадналия износ на ток, намаленото потребление, виждам,че има хора, които не са спрели с идеята за "Белене" нито за  момент.


От "Атака" определиха промяната като противоконституционна. Магдалена Ташева:
Имаме пример на токсично лобистко законодателство, което нарушава Закона за нормативните актове, с който парламентът решава да ограбва милиони от две държавни предприятия и да ги налива в две частни чужди офшорки.

От ДПС ще подкрепят промените. Рамадан Аталай се аргументира
Според мен предложението е правилно, защото иначе пнредставете си, че в Електросистемния оператор има определени сили, които в последната година, особено, незнайно кой ги назначи и за какво ги назначи, започнаха да харчат онези средства, които се събират там. По-добре да бъдат върнати за стабилността на енергетиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!