Парламентарната комисия по отбрана гласува да бъдат купени нови патрулни кораби и изтребители

Снимка: БГНЕС
Комисията по отбрана даде "зелена светлина" за два от важните проекти за модернизация на армията - закупуване на два нови патрулни кораба и на нови изтребители.

Около 820 милиона лева ще струва придобиването на двата нови кораба. Пред депутатите командващият ВМС контраадмирал Митко Петев каза, че ако в близките 3 години този проект не стане факт, ще се стигне до кризисна ситуация.
 
Флота разполага с шест бойни кораба, три белгийски фрегати и три руски кораба. Трите руски кораби имат живот не повече от 3-4 години. Това означава, че 50% от бойната способност на флота ще бъдат загубени през следващите три години.

Милиард и половина лева ще ни струва придобиването на осем броя нов тип изтребители. Командващият ВВС Ген. Румен Радев обясни, че в цената влиза и борудването, тренажорите, обучението. Затова и следващите осем, които България евентуално ще купи, по думите му ще излязат по - евтино

Изгубихме страшно много време в този проект. Всяко едно закъснение може да се окаже фатално за нашите ВВС. Състоянието на МиГ-29 съвсем не е розово. Трябва колкото се може  по-скоро да тръгне проекта за новия самолет, да имаме гарантирана техническа поддръжка, да осигурим необходимия нальот и качество на обучение на нашите летци.

Предложенията трябва да бъдат гласувани от парламента. Едва тогава започват и разговорите по същество с евентуалните кандидати. За да бъде договорено максималното за гласуваната цена. Запознати допуснаха, че за изтребителите разговори може да има със всички кандидати. Неофициално обаче се говори за три фирми, една от които предлага чисто нови изтребители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!