Томислав Дончев: Допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете е абсолютно невярно

БСП и ГЕРБ влязоха в сблъсък на тема еврофондове. В декларация социалистите заявиха, че България е на последно място в ЕС по усвояване на средствата. Депутатът от БСП Иван Иванов посочи:

През втория мандат на премиера Борисов управляващите залагаха европейските средства като основен двигател на растежа на българската икономика. Бюджетите по стартиращи европрограми ще се намаляват с около 15 процента, вместо за изцяло нови проекти. Ще се наложи да се реализира плащане за недовършени, незавършени в срок и за сметка на данъкоплатеца, емблематични проекти. Асфалтът се пропука, господин премиер. Вече втора година управлявате, но нищо не тръгва. По всичко личи, че сме изправени пред поредната нулева година по отношение на усвояване на средства. Усвояването е под два процента.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря и за евросредствата, опроверга твърденията:

Допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете е абсолютно невярно. Фондовете са средно 10% от публичните разходи и под 5% от БВП. Разплатените в края на миналата година средства са спрямо първоначалния бюджет – близо 99%, спрямо наличния бюджет - 97,5 процента. С изненада установих, че опозиционният вектор на левицата ще бъдат еврофондовете. Темата не е избрана удачно. Поводите за критики са несравнимо по-малко отколкото в другите сфери. Нивото на експертиза в парламентарната група не е особено високо.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!