Теменужка Петкова: БЕХ не е възложител по Закона за обществените поръчки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От АБВ и движение "Гергьовден“ отново обявиха намеренията си да питат дали има преговори с японска компания и България за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и "Марица - Изток 2“. Подобни съмнения те изразиха, след като делегация на енергийното министерство е била в Япония. От двете формации настояват да бъде обяснено защо се е минало на пряко договаряне. Румен Петков от АБВ се закани да сезират ЕК. 

От АБВ твърдят, че от раздадените документи ставало ясно за разговори с японската фирма "Тошиба" по проекти в "Марица-Изток-2" и ПАВЕЦ "Чаира". От АБВ показаха и протоколи от разговорите и обясниха, че в тях имало поети ангажименти, без да има поръчки по Закона за обществените поръчки.

Румен Петков обясни:

Ще сезираме Европейската комисия за бруталния начин, по който се отива на пряко договаряне, заобикаляйки публичните процедури, изолирайки много солидни компании.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че Българският енергиен холдинг не е възложител по Закона за обществените поръчки, а посещението в Япония на делегацията нямало обвързващ характер:

Не са поемани никакви ангажименти, свързани с обвързване на Българския енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти. Няма никакви обществени поръчки, тъй като нищо не е поемано като ангажимент, няма сключвани никакви договори.

"Гергьовден" и АБВ попитаха министерството и за кредита, който БЕХ изтегли, за да плати на американските "Марици" натрупаното с години задължение. Румен Петков:

Ако се одобрява заемът да бъде прехвърлен от Енергийния холдинг към НЕК, при какви условия това се прави? Защото се твърди, че БЕХ прехвървя кредита върху НЕК при 6,65 процента лихва. Тези условия дават ли възможност на кредитодателя? Поемат ли ангажимента към него да се имитира облигационна емисия на Българския енергиен холдинг? Каква е вътрешната задлъжнялост на дружествата в рамките на Българския енергиен холдинг? Има ли дружества, към които има особено големи задължения?

Теменужка Петкова припомни, че кредитът, който Енергийният холдинг е изтеглил, за да плати на американските "Марици", не се различава по нищо от изтеглени предишните години кредити:

Кредитът в размер на един милиард не е разход и той няма как да се отрази в цената. Разходът на Националната електрическа компания е единствено и само размерът на лихвата. Ние сме направили всичко възможно с този кредит да защитим в максимална степен обществения интерес, да защитим Енергийния сектор. При евентуално неплащане НЕК трябваше да плати 3 милиарда лева неустойка.

По евентуалното изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" министър Петкова припомни, че такъв проект може да се реализира само при наличните стратегически условия. Министър Петкова препоръча да не се правят и коментари, докато няма решение по арбитражното дело между България и "Атомстройекспорт" за Белене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!