ПФ свали доверието си от Полина Карастоянова, прокарвала лобистки текстове

Предлагат за председател на Комисията по култура и медии Славчо Атанасов

Полина Карастоянова
Снимка: БГНЕС
Патриотичният фронт е свалил доверието си от депутата Полина Карастоянова и я е оттеглил от поста председател на Комисията по култура и медии.

Решението е било взето на заседание на парламентарната група заради подозрения в прокарване на лобистки текстове, каза съпредседателят на групата Валери Симеонов:

Законът за акцизите и данъчните складове, свързан с казаните за ракия, с дружествата, управляващи авторски права. Там има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството й на председател, които дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната. Това противоречи на свободната конкуренция. 100% гласуваха за изваждането й, нямаше никакво колебание. Аз винаги мога да потисна своите лични отношения към когото й да било. Самият факт, че сме в една стая с Поли Карастоянова всеки ден и не съм я захапал за врата.

Полина Карастоянова засега остава в Парламентарната група на Патриотичния фронт. Въпреки настояването на НФСБ тя да бъде изключена, няма необходимото мнозинство, обясни Валери Симеонов.

За председател на Комисията по култура и медии е предложен Славчо Атанасов, а за член на Комисията по туризъм - Димитър Байрактаров.

Петър Петров ще замени Стоянова в Асамблеята за Черноморско икономическо сътрудничество.

Депутатът Славчо Атанасов заяви в кулоарите на парламента, че ще настоява за намаляване на ДДС върху книгата:
 
Ние сме единствената държава в ЕС с най-високо ДДС върху книгата - 20%. В други държави, например Русия - 0%, Великобритания - 0%, Полша - 0%, а във всички други държави на ЕС - между 3 и 5%. Ще внеса законопроект, започнал съм тази борба още в края на мандата си като кмет. Надявам се сега с поста, който ще заема, това нещо да стане
.

Атанасов възнамерява да разговаря с новия генерален директор на БНР Александър Велев заради уволняването на Лили Маринкова:

Лили Маринкова е велик журналист, безспорно. Доколкото разбрах от медиите е била в пенсионна възраст и затова я уволняват. Но ще проверя, вече като председател на Комисията по култура и медии, този въпрос много сериозно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!