Румяна Бъчварова: Няма политически чадър над Димитър Желязков - Очите

Конфликтът в Слънчев бряг е възникнал спонтанно, не е подготвян, заяви вътрешният министър

| обновено на 10.06.16 в 18:24
Снимка: БГНЕС
Няма политически чадър над Димитър Желязков - Очите, заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова. Арестуваните до момента за стрелбата в Слънчев бряг са 23 -ма от 30, обявени за задържане.

Полицията е провела акция в пет области в страната след стрелбата по Димитър Желязков-Очите, обяви пред депутатите Бъчварова. Само през последното денонощие са задържани 90 души, образувани са 34 досъдебни производства. По време на акцията са установени 9 издирвани лица, открита е и една открадната кола.

Въпреки сериозните критики към работата на полицията Бъчварова защити служителите:

Конфликтът е възникнал спонтанно. Няма данни той да е подготвян предварително или да има по-дълъг период, в който страните да са се подготвяли да участват в такъв конфликт. Факт е изключително бързата реакция на полицията и е прецедент в последните години по отношение на стрелба по известни фигури от престъпния свят. Извършителите бяха задържани непосредствено след стрелбата и на мястото на стрелбата. В рамките само на час от получаването на сигнала бяха извършени огледи на място, разпитани са свидетели, изведени са лица, които биха могли да имат отношение към извършеното престъпление. За местно и общодържавно издирване са обявени над 30 лица. В момента само едно се издирва. Всички останали са заловени.

Вътрешният министър информира депутатите за стрелбата в Слънчев бряг по искане на народни представители от БСП.

Сполучливо един колега от моята парламентарна група се пошегува, че чакаме информация за източния фронт за събитията на източния фронт и е много странно дали наистина е махленска свада, битов инцидент или нещо по-различно от това, което се случва по нашето Черноморие. Мисля, че е важно за всички граждани, летовници, курортисти и всички, които посещават страната, да се убедят във възможностите българската държава да гарантира ред и спокойствие за туристите и за българските граждани, коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Тезата, че има битка между групировки, Румяна Бъчварова коментира така:

Оръжията, които установихме там, са били лични оръжия, едното не е. Не казвам, че не са били въоръжени, това се изяснява в момента.

Вътрешният мипнистър заяви, че по случая са изречени много лъжи, дори и от депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов и з каза, че обмисля да даде депутата от ДСБ Атанас Атанасов на съд, заради думите му, че „наркоразпространението пази шефовете на софийската дирекция“ на полицията:


Вчера си позволи от А до Я да използва лъжлива теза, която цели да оклевети мен и премиера, за което вероятно ще има съответните мерки. Неморално е хора, които коментират теми, свързани със сигурността да използват лъжи.

В отговор на думите на Румяна Бъчварова Атанасов заяви, че застава зад всяка казана своя дума.

За всяко едно нещо, което съм казал, никога не казвам случайни неща. Системата на МВР е в окаяно състояние и вместо да вземат мерки да стабилизират държавата срещу престъпността, се занимават с такъв тип неща. Нямам никакви притеснения за нищо и за мен би било чест да се явя в съда на дело, заведено от вътрешен министър, премиер, който и да било. Когато един народен представител в качеството си на председател на парламентарна ресорна комисия в кабинета на вътрешния министър е подал информация, това какво е. Как може такова нещо изобщо, коментира Атанас Атанасов.

По-рано, в телевизионно интервю той заяви, че наркоразпространението пази шефовете на софийската дирекция на полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!