Проповядването на радикален ислям да се наказва с до три години затвор, реши на първо четене НС

Снимка: БГНЕС

Проповядването на радикален ислям да се наказва с до три години затвор, реши на първо четене Народното събрание.

Промените криминализират създаването на халифат, пропагандирането на джихад, налагането със сила на шериата, както и набирането на последователи и средства в полза на  радикален ислям. От ДПС бяха недоволни, че не са потърсени мненията на специалисти от мюсюлманската общност, а Али Осман Имамов от ДПС посочи, че в текстовете има обидни за мюсюлманите тези.
Религията се използва за политически цели. Ние сме против, разбира се, против всякаква радикализация. Омръзна ни обаче някой да стане от тази висока трибуна и да ме убеждава, че моята религия създава терористи.
Валери Симеонов от патриотите отхвърли обвинението, че има политически цели.
Няма такова нещо. В България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикален ислям, ДПС и производните му.
А Красимир Каракачанов допълни, че:
Този закон не е насочен към традиционните български мюсюлмани. Той е насочен точно срещу опитите на радикалисти в тази религия да потискат и да противопоставят.
Славчо Атанасов от реформаторите също подкрепи промените и припомни:
Точно най-потърпевшите от тези атентати и най-много жертви дават мюсюлмани.
Волен Сидеров каза, че между двете четения трябва да има доразвиване на текстовете.
Този тероризъм, радикален, е факт в Европа и света и за него се говори.
Гласуването на решението мина през поименна проверка на кворума в края на работното време на депутатите. ДПС не участваха в гласуването. Депутатите тепърва ще изчистват различията си, дали законът е насочен срещу религията или срещу идеологията. Дебатите за окончателното приемане на текстовете предстоят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!