Цветанов: Обсъжда се профилактичните прегледи на учениците да включват и тест за наркотици

Снимка: БГНЕС

Представители на общинските съвети за борба с наркотиците поискаха да се въведе задължителен общественополезен труд за непълнолетни дилъри на дрога. На среща с депутати бяха обсъдени по-строги мерки за борба с наркоразпространението. 

Теменужка Любенова от Областния съвет в Благоевград настоя за по-строги наказания за хванатите дилъри.

Да има разграничение, когато се продават наркотици във или около училище. Не може една и съща присъда да бъде за дилър, който атакува подрастващите и дилър, който продава, да кажем, накрая на града. Когато биват съдени наркозависими да имат право на избор между присъда и лечение
.

Тодор Иванов от Варна допълни.

Ако съответните органи докажат системно занимание с разпространение на наркотици от непълнолетен, отговорността да поемат и неговите родители. Такова нещо няма в българския наказателен кодекс
.

На срещата председателят на образователната комисия Милена Дамянова припомни, че в новия закон за училищното образование има записани мерки за превенция.

Екипите, които се създават в училище, чиято цел е да открият отрано проблема, ако имат създадено дете и с него да се  работи.

Цветан Цветанов заяви, че вече се е говорело за проверка на децата за наркотици.

С колеги народни представители сме поставили въпроса защо да не се предвиди в профилактичните изследвания, които се правят на учениците, да няма и тест за наркотици. Ако имаме навременната намеса, можем да запазим много от тези деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!