Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение. Въвеждат се промени в изискванията при професионалното обучение на навършили 16 години. Спор в залата предизвика съдбата на професионалните гимназии за селското стопанство. Според Светла Бъчварова от БСП новите изисквания ще доведат до закриването им:

Има 76 гимназии, които освен обучение, имат материална база, която трябва да поддържат, имат общежития. Тези училища са разположени в бедни региони и за тях е необходима поддръжка. Общините нямат възможност. Те ще бъдат закрити, преди да преминат, към която и да било община.

Милена Дамянова от ГЕРБ припомни, че половината от гимназиите в селското стопанство имат проекти и биха получили финансиране, а останалите имат възможност да преминат към Министерството на образованието:

Само една-единствена гимназия в момента е пожелала да премине към Министерство на образованието. Нали искаме да развиваме професионално образование, което е съобразено с потребностите на пазара на труда в региона и в общината. Е, как това ще стане, когато общините и регионите нямат своя ангажимент и не искат тези гимназии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!