НС прие:

Без дребен шрифт в договорите за кредити за имоти

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха в договорите за кредити за недвижими имоти да не се използва дребен шрифт. Кредиторът няма да може да отказва предсрочното погасяване.

В новия закон е записано, че кредиторът трябва задължително да даде 14-дневен срок, в който кредитополучателят да реши дали да сключи договор. Забраняват се подвеждащите текстове в рекламите. Изрично е подчертано, че договорът за кредита е нищожен, ако не отговаря на условията на приетия закон. В договора трябва да е уточнена възможността за прехвърляне на кредита на трето лице, но при прехвърлянето потребителят трябва да бъде информиран. 

Запазва се забраната за събиране на някои видове такси и комисионни по кредита. Част от задълженията на кредитора са да уведоми потребителите за промяна на лихвения процент и как биха се променили вноските, както и да не иска неустойка за предсрочно погасяване на кредита след първите 12 вноски. 

Депутатите записаха, че ако съдът обяви договора за нищожен,потребителят връща сумата, равняваща се на общия размер на кредита, но не дължи лихви и други разходи по кредита. Потребителят може да търси правата си в Комисията за защита на потребителите. В редица случаи на нарушение са предвидени парични наказания за кредитните институции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!