Борисов: Всички служби са си по местата и сме готови да се отзовем по всякакъв начин за подкрепа на всеки български гражданин в Турция

Снимка: БГНЕС

В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов направи изявление за мерките, които предприемат българските власти след опита за военен преврат в Турция. Законният начин за смяната на правителство са изборите, каза министър-председателят след среща с ръководителите на спецслужбите, външния министър, военния министър и началника на отбраната.

Опитваме се да се погрижим за всеки български гражданин там. Външният ни министър разговаря с външния министър на Турция. По линия на специалните служби направихме съответните контакти. Поизяснява се вече ситуацията. Да се надяваме, че нещата ще се отрегулират по законния и демократичен начин. Изключително важно е да кажем, че винаги сме били за законност, за спазване на конституцията на която и да е държава. Има ред за сваляне и махане от власт, и това демократичният свят го е направил чрез избори. Точната формулировка е "да няма спирала от насилие", защото насилието ражда насилие. Мир с война и с убити не се постига. Светът започна да свиква всеки ден да има десетки убити и това да става нормално. Ето, днес вече забравихме Ница. Само преди един ден бяхме потресени от Ница. Сега вече цялото ни внимание е към това, което се случва в Турция. Затворени са, знаете от турска страна КПП-тата с България. Усилили сме максимално границата с допълнителна гранична полиция, с военни части. Всички служби са си по местата и сме готови да се отзовем по всякакъв начин за подкрепа на всеки български гражданин, който е в Турция. Никого не съветвам сега да пътува нататък, защото няма и да стигне. На първо място, се опитваме да помогнем на всеки български гражданин. Да се надяваме, че няма да имаме ранени и жертви. До този момент нямаме такава информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!