Главният прокурор ще е длъжен да се отчита пред парламента, решиха депутатите

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор ще е длъжен да се отчита пред парламента. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт.

Главният прокурор ще дължи отчетност по въпроси за дейността на държавното обвинение, борбата с престъпността и реализирането на наказателната политика на държавата. Депутатите ще могат да искат от главният прокурор и други доклади по конкретни въпроси. Петър Славов от Реформаторския блок увери, че промяната е според Конституцията и допусна, че едно от първите питания ще е за КТБ:

Ето една добра възможност да разберем наистина докъде е стигнало разследването, ще има ли обвинени, ще има ли понасяне на отговорност.

Критиките дойдоха от БСП и ДПС. Четин Казак обясни, че:

Ако някой си представя, че Народното събрание ще привиква главния прокурор по "КТБ" или което и да е друго дело, този текст ще бъде отменен Конституционния съд.

От своя страна, Янаки Стоилов заяви:

Превръщането на парламента в своеобразен омбудсман по въпросите на дейността на прокуратурата е една много деликатна материя.

Атанас Атанасов отбеляза, че главният прокурор може да не отговори на исканията на депутатите, защото в закона няма предвидена санкция за неявяването му. 

Депутатите одобриха граждани и организации да могат да задават въпроси към главния прокурор чрез депутатите. От ДПС посочиха, че по този начин се дава абсолютна власт на организации като "Протестна мрежа", да упражняват натиск и да шантажират чрез определени депутати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!