Собствениците на казани остават сдържани заради идеята за измервателни уреди

От Сдружение "Българска домашна ракия" са удовлетворени от гласувания днес на първо четене Закон за акцизите и данъчните складове, който връща предишните правила за работа на казаните за изваряване на ракията, но остават предпазливи заради идеята в обектите да се поставят измервателни уреди. 

Марян Николов, който е координатор на сдружението за санданско-петричкия район, нарече днешното гласуване „отпор на лобистките интереси на големите винпроми“:

Правдата победи. Днес всички депутати абсолютно са били на нашата страна. Дано да проявят разум и при окончателното гласуване там, септември месец на второ четене когато ще е, и да го приемат в един разумен вариант. Най-вероятно ще остане предложението на Патриотичния фронт да се върне старият режим.


Заради все още действащия закон, ограничаващ  изваряването на ракия в рамките на 500  хектолитра, сивият сектор  достигна до 80 процента, твърдят казанджиите. Никой от законодателите не е засегнал темата с контрабандното производство и  търговия с ракия, отбеляза Николов.

Собствениците на обекти за изваряване на ракия са категорични, че не е работа на общините да контролират този бизнес, а и повечето кметове били против това. От Сдружение „Българска домашна ракия“ очакват и на второ четене проектът на закона, зад който застана Патриотичният фронт, да мине без изненади.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!