Акценти от чуждестранния печат

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се е срещнал днес в китайския град Ханчжоу не само с американския си колега Барак Обама и, но и с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщава електронното издание „Дейли Сабах“. 
Пред Обама Ердоган е подчертал, че няма добри и лоши терористи и че Анкара ще продължи борбата както с групировката „Ислямска държава“, така и с кюрдската милиция в Северна Сирия, която е съюзник на Вашингтон.
Ердоган и Меркел разговаряха лице в лице за първи път, откакто група военни направи опит за преврат в Турция. Двамата са обсъдили събитията от 15 юли, както и двустранното сътрудничество по мигрантския въпрос, допълва „Дейли Сабах“.
Вчерашните преговори между външните министри в Братислава намалиха риска за мигрантската сделка между Евросъюза и Турция, пише „Уол Стрийт Джърнъл“. Турция оттегли заплахата си, че развали сделката, ако Евросъюзът не позволи по-бързо безвизов достъп на турските граждани. И двете страни се помъчиха да намалят напрежението, което нарасна след военния пуч и масовите арести в Турция. Европейците остават загрижени заради антитерористичното законодателство на Турция и интервенцията й в Сирия, изтъква изданието.
Британският вестник „Гардиън“ приветства като „пробив“ ратификацията на Парижкото споразумение за климата от Съединените щати и Китай. Решението на двете държави, които са отговорни за 40 процента от парниковите емисии, е важна стъпка в борбата срещу глобалното затопляне, сочи изданието. По същия повод австрийският „Ди Пресе“ сравнява трансформацията на Китай по проблемите на климата от последните години с превръщането на гонителя на християните Савел в апостол Павел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!