Преглед на печата

Точно седмица преди началото на новата учебна година печатните издания отделят първите си страници за темата образование.
Нова изненада очаква първолаците наесен. Те няма да учат азбуката в обичайния ред от А до Я, съобщава СТАНДАРТ във водещия си материал. Вестникът цитира министъра на образованието Меглена Кунева, според която подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да се научат да сричкуват.
В гимназиите ще се влиза и със задачи от пети клас, съобщава СЕГА. Изпитите за прием в гимназиите след седми клас през следващите две години ще бъдат сериозно променени. тестовете по български език и литература за пръв път ще включват не само материал от седми клас, но и задачи, изучавани в пети и шести клас. Целта е максимално облекчаване на децата, които тази година ще са в седми клас, обясняват от Министерството на образованието и науката.
Над 3 хиляди са свободните места в държавните университети у нас в момента, показва проверка на вестник МОНИТОР. Допълнителен прием за държавна поръчка е обявен дори и в най-елитните университети като Алма матер, УНСС и Техническия университет. Няма откъде да внесем деца, коментира пред вестника шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет професор Любен Тотев. Той си обяснява тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница, пише МОНИТОР.
24 ЧАСА обявява във водещото си заглавие край на делата срещу неизвестен извършител. С предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс отпада възможността хора да търпят ограничения като забрана за заемане на длъжност, без срещу тях да има солидни доказателства. Делата срещу депутати, министри и магистрати, обвинени в корупция, вече ще се гледат в спецсъда вместо в Софийския градски съд, допълва 24 ЧАСА. Вестникът помества обширно интервю по темата с министъра на правосъдието Екатерина Захариева.
Узаконяват рекета над пациенти, твърди ТРУД във водещата си публикация. Нов законопроект за разделяне на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен, предвижда пациентите да влизат в листи с чакащи или да си заплащат лечението, независимо дали са осигурени и им се полага безплатно. Така ще се увеличат частните пари в сектора и ще се узакони рекетът над пациенти, защото много от тях не могат да чакат, твърди ТРУД.
Вестник ДУМА обвинява премиера Бойко Борисов, че с лъжата, че ще участва в международна среща, се е измъкнал от искането на БСП да бъде изслушан във връзка посещенията му в Турция и Германия. Вместо да уважи Народното събрание, той предпочете да отиде в Добрич, където откриха свирещия паметник на генерал Иван Колев, пише левият вестник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!