Цв. Цветанов: Новина около българската кандидатура за ООН може да има до дни

| обновено на 12.09.16 в 15:05
Снимка: БТА

Възможно е в следващите дни да има решение, свързано с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Това е решение, което ще бъде взето и е от правомощията само на МС. Аз предполагам, че в предстоящите дни, може би ще има определени новини, но в каква посока… нека да изчакаме министър-председателят и МС да вземат своето решение.

ГЕРБ внесе в ЦИК документите за участие в президентските избори. Цветан Цветанов обясни, че кандидатът на партията за държавен глава ще бъде достатъчно известен:

Това, че ще бъде обявен на по-късен етап, това по никакъв начин не трябва да създава някакви интерпретации или определени внушения, които някой иска да направи в публичното пространство. Така че, от тази гледна точка, участваме в тези избори, за спечелване на тези избори и политическа партия ГЕРБ да има своя президент, който да бъде президент на всички българи.

След ГЕРБ документи, отново за избори, подаде и Юзеир Юзеиров. Преди време той се опита да регистрира Мюсюлмандемократичния съюз. Юзеиров каза, че подписи за своята инициатива ще събира пред джамията в София.

Централната избирателна комисия започна да приема документите за регистрация за вота за държавен глава и за националния референдум. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни каква е процедурата, предвидена в Изборния кодекс:

След като вече бъдат регистрирани партиите, коалициите и инициативните комитети, които ще участват в изборната надпревара, те вече ще си издигнат кандидати. Кандидатурите ще могат да бъдат издигани до 32 дни преди изборния ден, а именно, до 5 октомври, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!