Депутатите решиха на първо четене възрастта за прием на войници да стане 28 години

Снимка: БГНЕС

28 години да стане възрастта за прием на войници, решиха на първо четене депутатите с промени в Закона за отбраната. Пределната възраст става 46 години. 

Целта на предложението е в армията да влезнат по-млади военни, казаха вносителите от МС. Така по-лесно ще се попълва и запасът след приключване на военната служба. Мярката ще подпомогне и военните да придобият необходимите 18 години действително изслужени на военна служба, преди да решат да се пенсионират. В мирно време въоръжените сили ще отговарят за наблюдението и ранното предупреждение за рискове и заплахи за националната сигурност. Военните ще трябва да развиват и способностите за киберотбрана. Те ще трябва да возят и президента, премиера и председателя на Народното събрание, ако специалният "Авиоотряд 28" няма възможност, гласят още промените. 

Депутатите не подкрепиха предложението на Красимир Каракачанов – шест месеца наборна военна служба за навършилите 18 години. Отхвърлено беше и предложение на независимия кандидат Велизар Енчев за създаване на център за военно професионално обучение към Министерството на отбраната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!