Теменужка Петкова: Лихвите по дълга за АЕЦ "Белене" могат да се превърнат в риск за финансовата стабилност на НЕК

| обновено на 21.09.16 в 12:44
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат разрешението за помощ за изплащането на дълга за АЕЦ "Белене". Предложението мина светкавично през ресорните комисии. В самото решение не е записана сумата. Предполага се, че тя е около милиард и двеста милиона лева. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че с това решение парламентът ще позволи да се намалят рисковете за Националната електрическа компания (НЕК):

На първо място, ще спре трупането на лихви и на всеки три дни на сметката на НЕК да се трупа по един милион лева разходи за лихви. Рискуваме в един момент те да се превърнат в много сериозен риск за финансовата стабилност на НЕК, ако не изпълним решението на международния арбитраж, "Атомстройекспорт" да иска обявяването на НЕК в несъстоятелност. Това ще бъде изключително критична ситуация за българската енергетика.

От БСП настояха парламентът да вдигне мораториума за строителството на АЕЦ "Белене" и така полученото оборудване можело да се използва там. Румен Гечев обаче предупреди:

Започнаха да пристигат сметките от външнополитическия слугинаж на България. Строят ядрени централи в Турция, Великобритания почва нова ядрена централа, но ние ще заравяме милиони и милиарди на българския народ.

Според Методи Андреев от ГЕРБ обаче, позицията на БСП за вдигането на мораториума е изнудване:

Една парламентарна група ни поставя условие. Според мен това е рекет. Ние ще подкрепим този законопроект, видите ли, ако вие се съгласите да се строи АЕЦ "Белене". Ние ще имаме ли визи от тук нататък да продължаваме тези лобистки корупционни проекти.

От реформаторите определиха проекта АЕЦ "Белене" като енергийното КТБ. Петър Славов от реформаторите посочи, че сега България ще плаща дългове на БСП и допълни, че решението на арбитража трябва да бъде публично.

Силно се надявам тези пари НЕК възможно най-бързо наистина да върне на държавния бюджет и това да не се отрази на цената на тока.

Валери Симеонов от ПФ пък поиска да не се губи повече време за вземане на решението, затова настоя да не се чака разрешението от ЕС за плащането:

Трябва да се търси отговорност за това, че загубихме целия месец август и още 10-ина дена след решението на съда. Защо до момента не беше проведено днешното заседание? Може би трябваше да направим извънредно заседание в началото на август месец.

От АБВ казаха, че "Белене" не трябва да бъде обсъждан, а просто изпълнен. От "Атака" обясниха, че ГЕРБ не са били против проекта "Белене" докато е имало вариант да го строи американска фирма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!