Премиерът Борисов и първата дама на Азербайджан откриха реставрираната крепост "Трапезица"

Откриването на Интерактивния експозиционен център на Трапезица
Снимка: БТА


Премиерът Бойко Борисов и първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха заедно реставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново. Госпожа Алиева е председател на фондацията, която дари 1,2 милиона евро за реставрация и  консервация на културно-музейния резерват.

Премиерът Борисов изтъкна изключително добрите взаимоотношения между двете страни:
 
Уважаема госпожо Алиева, Лейла, още веднаж да ви приветствам с добре дошли  в България, да благодаря на президента Алиев, че най-скъпите си хора ги е пуснал днес тук и да поздравя всички бългапри с Деня на независимостта, който  е един прекрасен празник за всички нас. Както казахте, и преди нашето правителство, на всички нива, и много след нас, между азерите и българите ще има само мир и дружба. Благодаря за това, че от вашия фонд, господин Алиев и вие самата поехте ангажимент нещо толкова хубаво за историята, за културата да бъде започнато и след това доразвивано тук на "Трапезица". Използвам случая заради моите колеги и на българските медии да ви поздравя за провеждането на Европейските игри в Баку. Госпожа Алиева беше водещата там, която изнесе подготовката и самите европейски игри, и разбира се, дано ви хареса,  дано да се влюбите в България, а и Лейла е тука и може да поеме след време своите ангажименти, така че действително между Велико Търново, между България и азерите да градим една хубава дружба, защото нищо не е толкова видно  за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда. Ще видите църкви в България,  ние поддържаме джамии. Това е именно силата - в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно и добре заедно, няма да има войни, а ще има само просперитет.Снимка

 Мехрибан Алиева  сподели своята гордост, че парите, дадени от нейната фондация, се влагат в съхранение на културно-историческото наследство на страна като България.
 Бих искала да изразя своята най-искрена благодарност, че днес сте тук с нас във Велико Търново, за да открием този паметник на културата. Нашата среща се състои в един много важен ден, в Деня на независимостта на България. Бих искала да поздравя всички българи с този прекрасен ден и да ви пожелая много здраве и да сте много щастливи. Също така искам да ви поздравя за откриването на този изключително красив архитектурен резерват и съм много  щастлива, че фондът "Гейдар Алиев" имаше добър принос за осъществяването на тази мечта, каза съпругата на азербайджанския президент Мехрибан Алиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!