Депутатите ще обсъждат промени в ГПК

Снимка: Дневник

Депутатите ще обсъдят на първо четене промяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), която предвижда потребителските спорове да бъдат изключени от дейността на арбитражните съдилища.

Призив потребителските спорове да не се решават от арбитражните съдилища отправи преди месец омбудсманът Мая Манолова с мотива, че подобни практики са в ущърб на потребителите.

Промяната в Гражданско-процесуалния кодекс, е внесена от няколко парламентарни групи със сходни аргументи. В мотивите се посочва, че Арбитражният съд лишава потребителите от адекватна защита. С промените трябва да се спре практиката колекторските фирми, фирмите за бързи кредити, монополистите и доставчиците на услуги, да си създават арбитражи, които да съдят клиентите си, без клиентите да бъдат уведомявани. Решенията на арбитража, ще бъдат обявявани за нищожни. В мотивите са цитирани и правилата, че арбитражът е за решаване само на спорове между търговци.

Законопроектът предвижда създаването на регистър за арбитражните съдилища, които сега в България са 45. Министерството на правосъдието ще трябва да контролира дейността им. С другите промени в Гражданско-процесуалния кодекс е предложено възстановяването на касационното обжалване на искове за родителски права, лични отношения и издръжка на детето.

И двете промени в Гражданско-процесуалния кодекс са подкрепени от ресорната правна комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!